FacebookTwitterLinkedIn

Patru birouri de arhitectură, renumite la nivel mondial, participă la concursul organizat de Iulius Group, la Iași, cu scopul construirii unui reper arhitectural pentru oraș. Soluțiile vor fi propuse de Foster+Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects, birouri de arhitectură care și-au pus semnătura asupra unor clădiri emblematice de pe tot mapamondul, precum sediul Apple din California, clădirea Markthal Rotterdam, ansamblul mixed-use Four Frankfurt și National Museum of XXI Century Arts din Roma.

Iulius dorește să dezvolte un ansamblu reprezentativ în Iași, în zona Sf. Andrei – Piața Palatului Culturii, proiectat cu respect față de valorile arhitecturale ale orașului și cu o abordare contemporană. Tema concursului a fost formulată inclusiv din modul în care ieșenii văd dezvoltarea de mai departe a orașului, relevate în urma unui studiu realizat de IULIUS, în noiembrie 2021.

Cele patru birouri de arhitectură lucrează la soluțiile pentru noua clădire emblematică, iar arhitecții lor au vizitat deja situl de la Iași și proiectează conform temei de concurs. Astfel, noul edificiu va continua șirul de lucrări monumentale, de referință istorică și arhitecturală din centrul orașului, printr-o viziune contemporană, respectând contextul istoric de patrimoniu și particularitățile topografice, va integra și pune în valoare vestigiile arheologice recent scoase la lumină pe amplasament, oferind o soluție contemporană sustenabilă care să anticipeze și să genereze transformarea necesară a spațiilor publice din proximitate. Soluțiile birourilor de arhitectură vor fi prezentate în fața juriului la finalul lunii iunie.