
Reforma TVA: Plata defalcată va fi obligatorie de la 1 ianuarie 2018
De asemenea, la 21 septembrie 2017, la nivelul unui judeţ, s-au înscris pentru aplicarea opţională a split TVA zero firme, mai susțin reprezentanții PIAROM.
Ei au subliniat că există cele două situații în ciuda importantelor stimulente financiare oferite, odată cu aplicarea plății defalcate a TVA. De exemplu, firmele care vor aplica split TVA, în ultimele trei luni ale acestui an, vor primi o anulare a penalităților de întârziere aferente obligațiilor fiscale principale reprezentând TVA, restante la 30 septembrie 2017, în anumite condiții. În plus, lor li se va acorda o bonificație de 5% la plata impozitului pe profit sau, după caz, a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor.
În aceste condiţii, PIAROM îşi menţine poziţia exprimată constant în această perioada, respectiv aceea de respingere a Ordonanței de Guvern nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA.
Reprezentanții PIAROM susțin că Patronatul a activat constructiv şi constant în realizarea unui dialog autentic şi transparent, la toate nivelurile decizionale implicate, legat de impactul total negativ asupra mediului de afaceri, generat de aplicarea OG 23/2017. În acest sens, au fost date publicităţii comunicate şi luări de poziţii scrise şi înaintate oficial, în perioada august-septembrie 2017.
PIAROM a susţinut că singurul impact garantat al OG 23/2017 va fi cel al inducerii de costuri suplimentare greu de suportat îndeosebi de companiile mici şi mijlocii, cu capital autohton:
„Şi mai grav, activitatea suplimentară impusă firmelor va duce la scăderea productivităţii companiilor în mod nejustificat”, au adăugat reprezentanții Patronatului.
Reprezentanții acestui Patronat au precizat că au participat la toate dezbaterile organizate la nivelul societăţii civile, mediului de afaceri, precum şi la nivelul Comisiei Economice a Senatului României.
„Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) a luat la cunoştinţă de avizul negativ emis de Consiliul Economico-Social referitor la conţinutul OG 23/2017. Discuţiile purtate în comisiile Senatului, au rămas fără rezultatele scontate de mediul de afaceri. Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) îşi exprimă speranţa că dezbaterile organizate în plenul Senatului României vor lua în considerare argumentele şi poziţiile exprimate de Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM), votul acestui for legislativ fiind în concordanţă cu aşteptările mediului de afaceri”, au menționat reprezentanții Patronatului.
Schimbare radicală privind plata defalcată a TVA: Senatorii au decis să se aplice obligatoriu doar de către companiile care au relaţii contractuale cu statul
Totuși, parlamentarii nu par indiferenți la propunerile mediului de afaceri. Marți, 26 septembrie, senatorii din Comisia de Buget-Finanţe au adoptat, proiectul Legii de aprobare a OG 23/2017, cu amendamentul că măsura se va aplica obligatoriu numai de către companiile care au relaţii comerciale cu statul, celelalte companii urmând să o aplice opţional.
„Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) constată că niciun argument prezentat în susţinerea respingerii OG 23/1017, nu a fost luat în considerare. Ministerul de Finanţe şi ANAF au continuat să rămână pe o poziţie inflexibilă faţă de mediul de afaceri. Cerem parlamentarilor din Camera Deputaţilor să-şi consulte reprezentanţii mediului de afaceri din circumscripţiile electorale pentru a constată veridicitatea şi oportunitatea poziţiei Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM), aceea de respingere a OG 23/2017”, au mai spus reprezentanții PIAROM.
De asemenea, PIAROM a constat că aplicarea de către ANAF a formularului D088, anulat, şi în continuare a formularului 394, proceduri care au generat costuri semnificative pentru toate companiile nu şi-au arătat efectele, încasările din TVA în primele opt luni scăzând cu 1,7%.