
Suntem în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, la Londra. Anul este 1760. Regatul Marii Britanii se desparte de George al II-lea; pe tron urcă nepotul acestuia, George al III-lea. Ţara se află în mijlocul Războiului de Şapte Ani.
De la George al III-lea la Winston Churchill
Dar 1760 este şi anul în care la Londra se naşte o legendă ce va supravieţui monarhilor şi războaielor: James Henry Creed fondează casa ce va purta de aici înainte numele familiei sale şi care va fi încă de la începuturi un adevărat arbitru al eleganţei printre aristocraţi.

Creed oferea servicii bespoke de croitorie şi parfumerie. Realiza, de asemenea, şi unele dintre accesoriile cele mai preţuite ale vremii: mănuşile parfumate. Prima fragranţă a casei apare în 1781 şi se numeşte Royal English Leather, ea fiind dedicată regelui George al III-lea. Henry, fiul fondatorului casei Creed (în această familie, reprezentanţii mai multor generaţii vor purta unul dintre prenumele James şi Henry sau pe amândouă), va continua să dezvolte afacerea tatălui său. 1845 aduce un alt parfum emblematic, Fleurs de Bulgarie, creat la cererea reginei Victoria; acesta este şi astăzi în oferta casei.
În secolul al XIX-lea, Henry Creed al II-lea, unul dintre reprezentanţii cei mai creativi ai dinastiei de parfumieri, va cuceri cele mai nobile nasuri ale întregii Europe. La acel moment, Creed era deja unul dintre favoriţii aristocraţiei britanice. Regina Victoria îl făcuse, de altfel, furnizorul ei oficial. Napoleon al III-lea şi Eugenia ai Franţei, Franz Joseph şi Elisabeta ai Austro-Ungariei şi Maria Cristina a Spaniei au adorat parfumurile Creed. Certificatele de excelenţă acordate în acea vreme de curţile regale şi imperiale constituie şi azi una dintre cele mai mari mândrii ale familiei Creed.

Din 1854, casa Creed îşi are sediul la Paris. Dar britanicii îi rămân fideli pe termen lung. De exemplu, în 1920 este realizat un parfum cu totul special, cu note de tutun: Tabarome Millesime. Numele celui care îl va purta? Winston Churchill. Parfumul devine disponibil publicului larg de-abia din 1999. În 1948 apare şi fragranţa prezidenţială: Vetiver, preferatul lui John F. Kennedy şi nu numai.
Cu o clientelă atât de pretenţioasă, Creed a creat de-a lungul istoriei sale multe capodopere. Mai exact, două sute de parfumuri, toate manufacturate.
Preşedintele de azi al casei, Olivier Creed, a reuşit să impună pe cinci continente această marcă, socotită şi azi drept una dintre cele mai elitiste. Marele succes comercial a venit cu Green Irish Tweed, la jumătatea anilor ‘80, pentru ca mileniul nostru să aducă un alt parfum iconic: Aventus (2010).
Manufacturarea înseamnă independență
Şi totuşi, care este secretul Creed? Cum reuşeşte această casă nu doar să-şi păstreze statutul de rege al parfumeriei, ba chiar să găsească noi teritorii pe care să le cucerească?
Oferta este extrem de variată. Cu toate acestea, diversitate nu lasă loc niciunui compromis. Vei găsi orice tip de parfum în gama casei – floral, fresh, oriental, verde, fructat, lemnos. Şi cele mai nobile, surprinzătoare, exotice, clasice note – iarăşi după gust: piper alb, coriandru, ghimbir jamaican, ambră, verbena, cedru, santal, mosc, frunze de coacăze negre, patchouli, tutun, ylang ylang, oud. Enumerarea poate continua, deşi cei de la Creed îţi vor spune că atuul lor este menţinerea unui amestec echilibrat de câteva ingrediente în fiecare parfum. Fiecare fragranţă trebuie să fie o simfonie, a cărei muzicalitate nu este dată neapărat de numărul de instrumente, cât mai degrabă de acordajul fin şi de armonizarea timbrului lor.
Citește și Paznicul Comorilor – UP by Forbes
Aşadar, cunoscătorii ştiu că valoarea casei Creed nu stă neapărat în diversitate. Şi nici exclusiv în tradiţie. Ci în esenţele de cea mai înaltă calitate. Parfumurile Creed au cel mai mare procentaj de ingrediente naturale din întreaga parfumerie franceză. Cele mai pure esenţe de trandafiri sunt obţinute din flori din Bulgaria, Turcia şi Maroc. Irişii vin de la Florenţa, tuberozele din India, violetele, aşa cum le spune şi numele, de la Parma, lămâile din Sicilia, bergamotele din Calabria şi aşa mai departe…
Tehnicile clasice de infuzare, acum abandonate în mare măsură de industria modernă din cauza producţiei de masă, rămân regula la Creed, iar acest lucru îi permite lui Olivier Creed, reprezentantul celei de-a şasea generaţii de parfumieri ai familiei, să asigure originalitatea fragranţelor pe care le creează. În domeniu este un lucru de notorietate: Olivier este un perfecţionist. Brandul îşi realizează propriile infuzii de vanilie, de mosc de civetă şi de ambră, prin tehnici ce presupun manufacturarea. Componentele sunt apoi cântărite, amestecate, filtrate – tot acest proces fiind, de asemenea, manual – după regulile parfumeriei de lux.
Perfecționistul
Olivier Creed, preşedintele de azi al companiei, s-a format în universul aromelor. Şi totuşi, spune că a ales cariera de parfumier nu din simţul datoriei, ci din chemare. Este o muncă pe care a început-o la 18 ani, dedicând afacerii mai bine de patru decenii din viaţă. Ştie formula exactă a fiecărui parfum Creed. Şi toate secretele acestei afaceri. Pe care le transmite reprezentanţilor celei de-a şaptea generaţie, Erwin şi Olivia.

Realizarea unei noi fragranţe este la fel de pasionantă şi de anevoioasă ca naşterea unei opere de artă. La fel ca un pictor care pune culoare, lumini şi umbre pe pânză, Olivier experimentează, corectează, modifică notele unui parfum prin meticuloasa combinare a ingredientelor. Ţelul? Frumuseţea fără cusur. Dar a face din conţinutul unui mic flacon o mostră de perfecţiune înseamnă să fii mereu pe drumuri în căutarea celor mai rare ingrediente.
Parfumurile Creed se nasc din combinarea aromelor culese din cele patru colţuri ale lumii. Pare o metaforă, dar nu este, deşi suntem pe tărâmul artei. Olivier Creed călătoreşte pe întregul mapamond, selecţionând ingredientele pentru Fantasia de Fleurs, Jasmin Impératrice Eugénie, Green Irish Tweed, Vanisia, Fleurs de Bulgarie.
Moștenitorul
Cel care moşteneşte numele şi faimoasa casă Creed este Erwin (37 de ani), fiul lui Olivier. Acesta s-a specializat în cadrul unor mari firme din domeniu, pentru ca apoi să se alăture tatălui şi surorii sale la Creed. A călătorit timp de cinci ani între New York, Dubai, Grasse, Geneva, Paris şi Ury-Fontainebleau, unde se află fabrica, pentru a se familiariza cu întregul proces de realizare a parfumurilor, de la selecţia ingredientelor la conceperea ambalajului şi vânzare. A participat totodată la desăvâşirea unora dintre cele mai bune parfumuri ale casei, precum Original Vetiver, Love in White, Original Santal, Feuille Verte, Royal Ceylan, Fleurs de Gardenia, Virgin Island Water, Acqua Fiorentina, Aventus.
“Vreau să ne păstrăm imaginea de clasici ai parfumeriei şi să rămânem în egală măsură creativi şi devotaţi celei mai înalte calităţi”, spune Erwin. “Creed e sută la sută afacere de familie, sută la sută tradiţie. Îmi doresc să ne ghidăm în continuare după valorile fundamentale ale dinastiei noastre de parfumieri, să le dezvolt în acord cu vremurile de azi, făcând totul de o manieră discretă.”
De la tatăl său, Erwin a mai moştenit încă un lucru important, pe lângă dragostea pentru parfumuri: temperamentul sportiv. Olivier practică golful, echitaţia, yachtingul şi schiul. Erwin adoră maşinile, sporturile nautice şi pe cele de iarnă. Încearcă să îmbine utilul cu plăcutul, aşa încât şi-a făcut din chalet-ul familiei birou, acolo aflându-se şi un laborator de creaţie.
Citește și Parfumul ca simbol al discreţiei – UP by Forbes
Este pasionat de modă, dar şi acest hobby face parte din ADN-ul familiei şi al companiei, de vreme ce Creed era furnizor de servicii de tailoring. Chiar dacă tatăl lui Erwin a oprit activitatea în această direcţie în anii ‘80, ocazional Creed mai creează accesorii vestimentare masculine. Viitorul şef al casei este adeptul stilului neo-dandy englezesc, se recomandă drept un epicurian şi un bun cunoscător al artei de a găti. Însă dincolo de toate, visul său perpetuu rămâne acela de a crea noi fragranţe. Viitorul afacerii este pe mâini bune.
Legendele de azi
Iubite dintotdeauna de aristocraţie, parfumurile Creed rămân şi azi preferatele elitei. Sunt apreciate de oameni de mare talent ca Jean Rochefort sau Robert Redford. Michelle Obama este, de asemenea, o admiratoare a brandului. Şi acestea sunt doar trei dintre numele celebre care s-au lăsat cucerite de creaţii precum Silver Mountain Water, Les Royales Exclusives sau Aventus.
Acesta din urmă este, de altfel, recomandarea specialiştilor de la Creed pentru cei care intră pentru prima oară în lumea lor. Aventus este poarta către tradiţia Creed, el fiind disponibil deopotrivă în variantă masculină şi feminină. Să ne înţelegem: Aventus nu este doar un parfum de familiarizare cu standardele casei Creed, ci deja o legendă.
Aşa cum probabil vor deveni şi parfumurile şi mai noi, între care Royal Mayfair sau Royal Princess Oud, adăugând noi capitole unei istorii care va continua mult de aici înainte.