FacebookTwitterLinkedIn

Proprietatea are o valoare deosebită, fiind restaurată integral și consolidată în anul 2011. Amplasarea vilei este în imediata apropiere a Parcului Ioanid, ceea ce îi sporește valoarea.

În anul 1904 Elisabeta Moscu cere o autorizație de construcție pentru un corp de case de locuit din zidărie masivă de cărămidă, cu calcan la vecin și acoperite cu metal. Clădirea se va face în curtea retrasă și paralelă cu alinierea până la 6m.

Imobilul, construit demisol parter înalt și mansardă se compune din două corpuri de clădire: un corp principal, către stradă, mai înalt și mai decorat și un corp secundar către curte, ambele legate printr-un mic vestibul.

Fațadele sunt decorate în stil eclectic de inspiratie fanceză. Fațada principală, perfect simetrică este formată din trei travei din care cea centrala se remarca printr-o scară de marmură acoperită de o marchiză de fier forjat și sticlă care marcheaza intrarea principală în clădire.

De o parte și de alta a intrării, cele doua feresre mari prezintă ancadramente dreptunghiulare și frontoane arcuite semicircular, cu cartuș în câmp central și elemente vegetale. La mansardă, pe fațada principală exista trei lucarne semicirculare ce străpung acoperișul din tablă, situate în axul fiecărei travei.

Resturarea s-a făcut cu mare grijă astfel că s-au păstrat în mare parte elementele originale. Holul de intrare este cel mai decorat, fapt care demonstrează rolul de reprezentare pe care îl avea în epocă. Acesta are decorație de infulență renascentistă, realizată din stucaturi de ghips și marmură. Un frumos șemineu din marmură, ornamentat cu putti, se află pe latura de sud.

În centrul plafonului se află un laminator din sticlă pe structură metalică cu o formă rectangulară. S-au păstrat elemente originale care sporesc prețiozitatea imoblului cum ar fi cele patru uși cu ochiuri de cristal bizotat și glasvandul cu geamuri sablate cu decorații clasiciste.

Imobilul este organizat în două zone distincte. În corpul principal funcționează zona de zi, de primire, bogat decorată, organizat după cum urmează:

-Demisol: 3 camere, 2 bai, cramă, piscină, centrală termică și spații depozitare.
-La parter: salon, 4 camere, bibliotecă, baie, bucătarie, terasa.
-Etaj: 5 camere, 4 băi, terasă

-În corpul secundar, sunt amenajate 3 garaje și un apartament pentru personalul administrativ.

-Suprafața construită a proprietății este de 1200mp iar cea a terenulu de 1000mp.

Parcelarea Ioanid este una  dintre cele mai elegante și valoroase zone din București. Lotizarea şi Parcul Ioanid din București alcatuiesc un elegant cartier rezidential situat in zona centrala a Capitalei, realizat după un proiect de urbanism intocmit de catre municipalitate în 1909. Lotizarea Ioanid reprezintă un moment de cotitură în urbanismul românesc, având o contribuţie importantă în modul de configurare a viitoarelor parcelări prin conţinutul regulamentelor de construcţii impuse de edili, care vor deveni obligatorii

(sursa – Cristina Woinaroski – Istorie Urbană. Lotizarea și Parcul Ioanid).