FacebookTwitterLinkedIn

Mai mult de trei luni pe an stă în Africa. A investit acolo, numai în 2011, 10 milioane de euro. Valoarea de piaţă a concesiunilor deţinute de Ovidiu Tender pe continentul negru se ridică la 600 de milioane de dolari. Dar numărătoarea continuă!

A pus pentru prima dată piciorul în Senegal în iunie 2010, la invitaţia ministrului de externe. I-au fost prezentate imediat oportunităţile de afaceri în mai multe domenii de activitate prioritare şi, în mai puţin de jumătate de an, Ovidiu Tender deţinea patru perimetre miniere în concesiune, în vederea explorării. După doi ani de prezenţă în Africa, şi investiţii directe de peste 10 milioane de euro numai anul trecut, omul de afaceri se poate lăuda cu mult mai multe: şapte permise de explorare şi exploatare de fosfaţi, metale grele, metale rare, aur şi cupru şi contracte pentru investigarea geologică a mai multor suprafeţe din diverse state africane. În baza unui acord semnat cu guvernele Senegalului şi Guineei Bissau, compania de prospectări geologice deţinută de Ovidiu Tender, “Prospecţiuni” va demara şi explorarea si exploatare unui bloc petrolier de peste 5000 kilometri pătraţi. “Am derulat investigaţii pe cele şapte perimetre concesionate (fosfati, metale grele, metale rare), iar probele sunt analizate la Bucureşti de către specialiştii Prospectiuni. Anul viitor (n.r.- în 2012) vom avea, cred, o imagine destul de exactă a ceea ce ne aşteaptă acolo. În prezent, valoarea de piaţă pentru concesiunile pe care le avem, pe baza informatiilor existente, indică o valoare minimă de 600 de milioane de dolari”, a declarat Ovidiu Tender pentru Forbes România.

Omul de afaceri alocă nu doar resurse noilor investiţii din Africa, ci şi timp. Foarte mult, dacă ne raportăm la drumurile destul de dese şi lungi pe care omul de afaceri le face în Senegal, în special. “Petrec destul de mult timp în Africa, în interes de serviciu, cumulat cam trei-patru luni pe an”, a spus antreprenorul . El deţine şi o companie de servicii petroliere pentru zona Africii de Vest şi Centrale, care a devenit operaţională. Implicarea tot mai mare a omului de afaceri în Africa se vede şi în managementul companiei Prospecţiuni, care are un nou vicepreşedinte. Acesta este fost ministru al energiei în Trinidad Tobago şi se va ocupa special de această zonă.

Grupul de firme Tender SA a înregistrat în 2011 o cifră de afaceri de aproximativ 138 milioane de euro şi un profit net de aproximativ 2 milioane de euro. Prospecţiuni este însă vioara întâi în orchestra Tender, aşa cum îi place omului de afaceri să spună, generând anul trecut mai mult de jumătate din veniturile grupului. Şi investiţiile însă au fost pe măsură. “Prospecţiuni a investit aproximativ 11 milioane de euro, în principal în echipamente pentru extinderea echipelor de prospectare 3D, şi estimează că în 2012 va realiza investiţii de circa 10-11 milioane de euro”, a explicat Tender.

În afara companiei Prospecţiuni, antreprenorul deţine mai multe active imobiliare în ţară şi în străinătate, dar şi alte afaceri, în telecomunicaţii, farma şi turism balnear. Activ în domeniul imobiliar în perioada de dinaintea crizei, Tender se vede nevoit să “conserve” proiectele nevândute.  „Conservarea acestor active  reprezintă cam singura posibilitate pe care o avem.  În Spania situaţia economică nu dă semne de revenire, iar în România, toată lumea ştie cum stau lucrurile, aşa că nu există prea mult spaţiu de miscare. Aşteptăm…”.Antreprenorul deţine  în România câteva zeci de apartamente finalizate, dar nevândute. În Spania are 40 de vile, care au fost terminate exact la debutul crizei.

Vezi aici la cat a fost evaluata in 2012 averea lui Ovidiu Tender: