Cautare
, Contributor

Servicii Financiare & Imobiliare & Auto

ForbesForward |
|

Ovidiu Șandor, Fondator Mulberry Development: Cu cât angajatul este mai departe de firmă, cu atât și loialitatea lui se va schimba

Ovidiu Șandor, Fondator și CEO Mulberry Development, povestește despre cum epidemia de coronavirus i-a afectat afacerile, dar și ce strategii a aplicat pentru a se menține pe linia de plutire.
Ovidiu Sandor

Ovidiu Șandor, Fondator și CEO Mulberry Development, este unul dintre pionierii dezvoltărilor mobiliare din piețele secundare. Cu o afacere prosperă în industria construcțiilor, dar și a confecțiilor, Ovidiu Șandor oferă câteva informații despre cum l-a afectat pandemia și ce măsuri sunt necesare pentru relansarea economiei țării.

Așadar, acesta susține că situația actuală este de așa natură încât va transforma puternic societatea iar “sistemul capitalist de producție în care antreprenorul se poate mișca foarte rapid își arată capacitatea de a se adapta la noile cerințe.”. Pe de altă parte, Ovidiu Șandor consideră că, în ceea ce privește afacerile sale, “ultimele două luni au adus schimbări relativ puține”, pentru că “în constructii se poate lucra în condiții de risc relativ mici”, iar echipele sunt formate din maxim trei oameni.

Însă, cu toate că nu a fost profund afectat de această pandemie, afaceristul spune că a avut totuși câteva probleme “cu livrarea de echipamente și materiale, dar aceste lucruri s-au rezolvat”.

De asemenea, Ovidiu Șandor este de părere că “au mers proiectele care erau avansate”, în timp ce “proiectele care erau la început, au fost puse on hold.”. În plus, antreprenorul spune că a resimțit și o reticență a băncilor de a intra în noi finanțări, însă se arată optimist în ceea ce privește viitorul industriei de construcții.

Apar modificări cu privire la modul în care se lucrează

Ovidiu Șandor consideră că “vor fi niste modificari pe termen lung” și că tendințele care existau înainte de pandemie vor fi accelerate. În plus, acesta trage un semnal de alarmă în ceea ce privește metroul din București și spune că reprezintă o problemă în contextul actual. Pe de altă parte, afaceristul susține și că “vor urma măsuri pe termen imediat”, dar și că “va urma o modificare legata de modul în care lucrăm.”. Concret, Șandor nu crede că se va lucra doar de acasă, însă pandemia va accelera trend-ul în ceea ce privește telemunca, iar “echilibrul dintre viața personală și muncă va deveni extrem de important”.

Mai exact, acesta spune că: “Eu cred că vom reveni la birou. Cred că va exista această combinație de muncă-acasă și muncă-birou. Cred că vom vedea suprafețe de 20 de metri pătrați per angajat. Cred că vom vedea spații mai atent delimitate și mai bine controlate din punct de vedere al aerisirii, vom vedea open space-uri. Cred că va fi o perioadă în care firmele vor trebui să redefinească ce înseamnă birou”.

În plus, potrivit lui Ovidiu Șandor, vor exista două tipuri de angajați, cei care vor lucra de la distanță și au disciplina interioară necesară pentru a face acest lucru și cei care abia așteaptă să se întoarcă la birou. De asemenea, acesta mai spune și că “fiecare firmă va trebui să fie extrem de flexibilă pentru a întâmpina atât nevoile angajatului, cât și nevoile firmei”.

Situația școlilor, deficitară

Un alt aspect important, care a fost afectat de pandemie este și situația școlilor, iar Ovidiu Șandor spune că “modul în care statul român a abordat situația școlilor este foarte deficitară și gravă” și există posibilitatea ca în toamnă să existe un al doilea val, context în care “vom fi tot nepregătiți să facem școală online”.

“Cred că ne trebuie în primul rând un pic de claritate și un pic de planificare. Cred că avem nevoie de o deschidere diferențiată. Nu poți aplica la Suceava aceeași deschidere ca la Galați. Vor exista în continuare focare și ele vor trebui administrate punctual prin restricții. Nu cred că este normal să aplicăm niște reguli generale doar de dragul unei false solidarități. Nu asta înseamnă solidaritate. Solidaritate înseamnă să avem grijă de cei care au nevoie de grijă. Nu putem aplica aceleași reguli peste tot. Cred că a venit timpul să avem niște abordări un pic mai atent așezate și mult mai nuanțate decât ce vedem până acum.”, mai spune Ovidiu Șandor.

Așadar, Ovidiu Șandor transmite tuturor antreprenorilor următoarele: “Să analizeze care sunt direcțiile către care se va putea mișca industria în care sunt activi, să petreacă mult timp analizând diverse scenarii posibile, așa încât ei și firma lor să fie cât mai bine pregătiți pe diversele scenarii. Și cred că trebuie atenție foarte mare la toate informațiile. Împreună cu toți jucătorii din jurul tău vei putea merge înainte.”

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii