Cautare
, Contributor

ForbesLife |
|

OVEmania 

Tocmai s-a anunţat: la scurt timp după prima versiune cinematografică (regia: Hannes Holm, 2015), „Un bărbat pe nume Ove“ va cunoaşte un remake. Data lansării nu a fost comunicată, dar știm că Tom Hanks va fi protagonistul, el ocupându-se, de asemenea, de producţia filmului. E un lucru destul de rar acesta, mai ales dacă ţinem cont că prima ecranizare a lui „Ove“ s-a bucurat de succes, fiind nominalizată anul acesta la două Premii Oscar.
172 ove

Povestea mizantropului etern îndrăgostit, obsedat de ordine şi de maşinile Saab este pe cale să devină una dintre cele mai citite cărţi recente; la cinci ani de la lansarea volumului, „ovemania“ e de-abia la început. Am vrut să aflu mai multe despre autorul romanului, Fredrik Backman, şi iată-l aici, în propriile cuvinte.

Micile comunităţi, relaţiile complicate pe care le generează, aspirațiile colective, visurile individuale şi dramele care iau naştere de aici sunt temele tale preferate. Este fascinația pentru comunitățile restrânse o chestiune care ține de biografia ta?

Pur şi simplu sunt mai interesat de aşezările mici decât de marile oraşe. Într-un oraş poţi să-ți alegi vecinii, felul în care interacţionezi cu ei, ba poţi chiar să-ţi petreci întreaga viaţă lângă oameni care îți seamănă, care vorbesc şi gândesc la fel ca tine. Dar într-o localitate mai mică n-ai de ales, trebuie să găseşti o cale de a trăi și funcţiona în mijlocul celor care locuiesc acolo. Sunt mai interesat de acest tip de relaţii – mă refer la acelea dintre oamenii care nu neapărat se plac, dar care depind unii de alții.

Nu de mult a fost publicat și în România primul tău roman, „Un bărbat pe nume Ove“, într-o traducere frumoasă, semnată de Andreea Caleman. Ştiu că ai început povestea pe blogul tău. Când ţi-a venit ideea de a o transforma în roman?

Mă tot gândeam la acest personaj de ceva vreme. La început, îl vedeam pe Ove ca pe un individ ciudat, cu o gândire absurdă şi, totodată, foarte logică. E clar de ce face anumite chestii şi, adesea, chiar îi dăm dreptate, doar că exagerează. E un lucru suficient pentru a da naștere comediei. Însă la un moment dat am început să mă gândesc la restul vieţii lui, la iubirile şi suferinţele sale şi, din acel punct, a început o poveste mai autentică. Am vrut să vin în apărarea lui Ove. Am vrut să-i fac pe oameni să înţeleagă cine e el, de fapt, şi de ce reacţionează aşa. Pentru mine, asta e cheia întotdeauna: când realmente ajung să ţin la un personaj, iar acesta începe să pară real, ştiu că am găsit o poveste adevărată.

Care a fost cel mai bun exerciţiu pentru a ajunge la stilul tău foarte precis şi nuanţat? 

În opinia mea, trei sunt lucrurile importante pentru a deveni un bun povestitor. Trebuie să scrii mult. Să citeşti mult. Şi să gândeşti mult. Dacă le faci pe toate trei zilnic, până la urmă vei ajunge să te pricepi.

Şi scrii cu program? 

Depinde ce înţelegi prin „program“. Am doi copii, aşa că pot scrie doar când ei sunt la şcoală. Restul timpului meu le aparţine. Aşa că, de obicei, lucrez între 8.30 şi 15.30. După care joc mult Minecraft şi mă uit la O GROAZĂ de desene „My Little Pony“.

Când ai descoperit plăcerea cititului? Ce citeai în copilărie şi în adolescenţă? 

Scriitoarea mea preferată este Astrid Lindgren. Iubeam cărţile ei când eram mic; acum le citesc cu copiii mei. Apoi, când am mai crescut, mi-au plăcut „Stăpânul inelelor“, „Narnia“ şi „Ghidul autostopistului galactic“. Acestea au fost primele mele experienţe importante de lectură.

Şi acum ce citeşti? 

Tot. Și tot timpul. Citesc cărţi care îmi plac, citesc cărți care mă ajută să scriu şi să gândesc mai bine.

Lucruri pe care oricum le faci foarte bine, de unde şi succesul tău imens. Cum te descurci cu turneele de promovare?

Nu prea îmi place să fac asta, ca să fiu sincer. Îmi place să fiu acasă, cu familia. Nu prea mă omor cu călătoritul şi nici cu statul prin hoteluri.

Citește și Aventura indiană

Ce carte urmează? 

Tocmai am terminat de scris volumul „Vi mot er“ („Us Against You“), continuarea romanului „Björnstad“ („Beartown“). În Suedia e publicat în toamna asta, în restul lumii – la anul.

Unanimitate?

Fredrik Backman a cunoscut faima încă de la debut. „Dacă ar exista un premiu pentru cea mai fermecătoare carte a anului, «Un bărbat pe nume Ove» l-ar câștiga fără probleme“, notau la data apariției sale cronicarii de la Booklist, revista bibliotecarilor americani. Atât de populară a devenit cartea, încât tabloidul Hamburger Morgenpost a decretat: „Dacă volumul acesta nu-ţi place, lasă-te de citit!“. Suedezul a mai scris patru romane, o nuvelă și o carte de nonficțiune; la Editura Art seria cărţilor lui Backman va continua cu „Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău“.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii