FacebookTwitterLinkedIn

Cererea de finanțare pentru subvențiile APIA SAPS cunoaște o apreciere semnificativă comparativ cu volumul anului trecut, iar agricultorii fie caută să termine lucrări ce ar putea salva culturile, fie deja termină de însămânțat culturi de primăvară ce înlocuiesc culturile de toamnă afectate.

Seceta din acest an a modificat nevoia de finanțare, iar creșterea numărului de cereri este evidentă. Demararea programului APIA SAPS a fost crucială și vedem că mulți fermieri, cu care lucrăm de mulți ani, au nevoie acum de mai multă susținere decât înainte. Contextul economic este deja dificil, de aceea căutăm să oferim finanțarea necesară pentru susținerea agriculturii locale prin produse precum creditul pentru dubla prefinanțare APIA SAPS, prin care fermierii pot beneficia, în avans, de maximum 160% din valoarea subvenției.Este un domeniu strategic, în care avem încredere, pe care îl susținem de ceva timp și în care investim pe termen lung”, a declarat Roxana Hidan, Director general adjunct, Divizia Retail, OTP Bank.

Prin intermediul acestei facilități, clienții care activează în domeniul agricol pot beneficia în avans de maximum 160% din subvenţiile APIA SAPS, respectiv: 80% din valoarea subvenției cuvenite în primul an de finanțare, și 80% din nivelul subvenției aferente anului următor.

Dobânda se poate achita lunar, trimestrial sau anual, în funcție de prioritățile financiare ale clientului.

Finanţările acordate în baza convenţiilor încheiate cu APIA şi Fondurile de Garantare au o structură de costuri avantajoase, stabilite încă de la momentul semnării lor.

OTP Bank oferă agricultorilor și produsul de prefinanțare simplu, prin care, pe baza adeverinței APIA, se poate finanța maximum 85% din suma cuvenită din SAPS, inclusiv plata redistributivă, plata pentru înverzire și măsuri compensatorii.

În 2020, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a demarat cu mai mult de o lună în avans procesul de semnare al convențiilor cu băncile locale, iar în perioada stării de urgență a fost implementat un proces de lucru online rapid și sigur, prin care documentele fiecărui beneficiar sunt trimise direct către bancă.