FacebookTwitterLinkedIn

România trebuie să utilizeze fondurile europene în valoare de „miliarde de euro” destinate tranziției energetice pentru a conecta populația la rețelele de electricitate, pentru refacerea sistemelor de încălzire și reabilitarea termică a clădirilor.

Câteva zeci de mii de gospodării din România nu au acces la electricitate, iar aproape jumătate din populația țării utilizează încă lemnul pentru încălzire, iar în locuințele din mediul rural acest procent ajunge la 80%.

Totodată, rata de reabilitare termoenergetică a clădirilor este foarte redusă, deși 8 din 10 clădiri au nevoie de renovare energetică.

Potrivit Corinei Murafa, expert la Observatorul Român al Sărăciei Energetice, statul ar trebui să găsească modalități de finanțare a unor astfel de investiții, pentru ca în situație de criză „soluțiile să nu mai fie de tipul subvențiilor pentru toată lumea, un tratament mult prea scump”.

De aceea, Murafa apreciază că revizuirea schemei de plafonare și compensare a prețurilor la energie „este imperios necesară”.

„În condițiile în care doar 3% din locuințele din mediul rural au fost renovate până acum, e absolut necesar să avem un program de reabilitare termoenergetică care să se adreseze locuințelor individuale, mai ales celor din mediul rural”, potrivit lui Murafa.