FacebookTwitterLinkedIn

În antichitate Platon prezenta orașul ideal ca fiind oglindirea cosmosului și a individului care trăiește în el. În cartea Republica, filozoful grec propune o formă de organizare socială care să maximizeze potențialul indivizilor din societate. Dincolo de accentul pus pe virtutea umană și justiție opera lui evidențiază și importanța cetățenilor în formarea orașelor ideale.

Veche de mii de ani, perspectiva lui Platon se poate aplica și în remodelarea orașelor în care trăim astăzi. Orașul ideal al viitorului este un oraș organizat în zone cât mai reprezentative și benefice pentru locuitorii lui: o combinatie de spații verzi, zone comune de relaxare, zone dedicate copiilor și tinerilor, cât și unele pentru persoane în vârstă. Să ne imaginăm un cartier care are o populație tânără. Prioritatea în acele zone ar putea fi spațiile de joacă pentru copii sau zonele verzi în care aceștia să se poată plimba în siguranță. Cum ne putem asigura că spațiile care sunt remodelate sau create de la zero sunt într-adevăr construite pentru oamenii care locuiesc acolo? Răspunsul constă în designul participativ sau co-design, proces prin care cetățenii sunt implicați direct în crearea/regenerarea urbană a zonelor în care locuiesc.

Furban – Platforma pentru design participativ

Furban este o platformă 3D care ajută primăriile în procesul de design participativ. Aceasta facilitează implicarea cetățenilor în modelarea spațiilor publice și oferă transparență în procesul decizional. Cu ajutorul aplicației Furban primăriile pot implica cetățenii în mai multe moduri:

  • Le pot propune variante de design, pe care aceștia să le dezbată și să aleagă pe cea mai potrivită pentru nevoile lor.
  • Pot face sesiuni colaborative live în care cetățenii sunt invitați să creeze împreună o soluție.
  • Nu în ultimul rând, pot invita cetățenii să contribuie cu propriile soluții, pe care le pot crea într-un mediu 3D, asemănător unui joc, foarte intuitiv și ușor de folosit.

Pe lângă funcționalitatea de design 3D, în Furban primăriile pot face sondaje de opinie pentru a afla părerile cetățenilor legate de teme adiacente proiectelor. Când procesul de co-design este finalizat, cetățenii pot vizualiza cu ajutorul aplicației AR Furban City cum va arăta proiectul final.

Orașe care au testat designul participativ

Centric IT Solutions dezvoltă Furban pentru piața din Olanda, având ca principal client orașul Rotterdam. În Rotterdam, Furban a fost utilizat până acum în realizarea a 3 proiecte de regenerare urbană. Unul dintre proiecte a constat în implementarea unui parc de joacă finalizat și dat în folosință în 2021. Pentru anul 2023 Rotterdam are în plan utilizarea Furban în alte 3 noi proiecte.

Din 2020 Furban este prezent și în România. Primul proiect pilot a avut loc la Florești, o colaborare între Furban și primărie, prin care cetățenii au putut sa testeze conceptul de design participativ pentru amenajarea unui parc.

Furban a reușit să ofere o voce și cetățenilor din București într-un proiect realizat în colaborare cu Urbanize Hub – proiectul Liniei – ce avea ca scop regenerarea urbană a unei zone liniare de cale ferată dezafectată din Sectorul 6. Proiectul liniei a fost un proiect de amploare, cel mai mare de co-design din România și o premieră din mai multe puncte de vedere. În platforma Furban s-au înscris 50 de cetățeni care au creat 8 propuneri pentru parc, iar în 2022 Primăria Sectorului 6 a început amenajarea Parcului Liniei, oferind bucureștenilor încă 4 hectare de spațiu de recreere.

Inovație în orașul viitorului

Termenul co-design nu se oprește însă doar la cetățeni. Furban militează pentru modelul “triple helix” din domeniul inovației. Acesta se referă la cooperarea constantă între mediul academic, zona de business și cea guvernamentală. Un exemplu pentru colaborarea cu mediul academic, a fost unul dintre proiectele din Rotterdam, în care responsabili au fost studenți ai Universității de Științe Aplicate, iar în zona privată, Furban colaborează în prezent cu o companie start-up pentru a dezvolta un modul de sustenabilitate.

Furban este așadar soluția colaborativă pentru orașul de mâine, ce poate fi folosită de primării pentru a spori comunicarea cu cetățenii în ceea ce privește planificarea urbană, în domeniul academic, ca studenții să aibă un mod practic de învățare a designului colaborativ și desigur în mediul privat, unde companii precum cele de imobiliare, firme de arhitectură sau firme de peisagistică și nu numai, o pot folosi pentru a ajuta la vizualizarea soluțiilor lor.