FacebookTwitterLinkedIn

Arabia Saudită și alte state OPEC+ au convenit să anticipeze creșterea producției de petrol pentru a compensa pierderile exporturilor ruse. Măsurile sunt luate pentru a atenua creșterea prețurilor petrolului și a inflației și vin în anticiparea unei vizite la Riad a președintelui american Joe Biden.

OPEC+ a declarat că a fost de acord să crească producția cu 648.000 de barili pe zi (bpd) în iulie, reprezentând 0,7% din cererea globală, cât și în august, față de planul inițial de a adăuga 432.000 de barili pe zi pe lună timp de trei luni până în septembrie, conform Reuters.

Acțiunea va fi văzută ca un semn al Arabiei Saudite și ale altor țări OPEC din Golf de a pompa mai mult petrol după luni de presiune din partea Occidentului pentru a acționa contra penuriei globale de combustibili fosili, agravată de sancțiunile occidentale asupra Rusiei.

Prețul petrolului a crescut la 117 de dolari pe baril, iar analiștii au considerat că suplimentarea reală a producției va fi nesemnificativă, deoarece majoritatea membrilor OPEC, cu excepția Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite, pompează deja la capacitate maximă. La începutul acestui an, petrolul a ajuns aproape de un vârf istoric de 147 de dolari, atins doar în 2008.

OPEC+, o alianță a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și a altor țări producătoare, include Rusia, a cărei producție a scăzut cu aproximativ 1 milion de barili pe zi în urma sancțiunilor occidentale impuse Moscovei din cauza invaziei Ucrainei.

Diplomații americani au lucrat săptămâni întregi la organizarea primei vizite a lui Biden la Riad, după doi ani de relații tensionate din cauza dezacordurilor privind drepturile omului, războiul din Yemen și livrările de arme ale SUA către această țară. Serviciile de informații americane l-au acuzat pe prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman că a aprobat uciderea în 2018 a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, acuzație pe care prințul o neagă. Pe măsură ce războiul din Ucraina adaugă presiuni pe piața țițeiului, administrația americană a căutat mai multe surse de aprovizionare.