FacebookTwitterLinkedIn

Un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) arată că, în acest an, creşterea economiei mondiale ar urma să încetinească la 1,9%, de la un nivel estimat de 3% în 2022, din cauza efectelor pandemiei, a invadării Ucrainei de către Rusia, a inflaţiei ridicate şi a crizei climatice.

Raportul ONU, intitulat „Perspectivele şi situaţia economiei mondiale“, precizează printre altele că ritmul de creştere al economiei mondiale din 2023 va fi unul dintre cele mai reduse din ultimele decenii:

„Creşterea economiei mondiale ar urma să accelereze moderat la 2,7% în 2024, dacă, aşa cum estimăm, unele turbulenţe macroeconomice se vor diminua anul viitor. Perspectivele pe termen scurt rămân extrem de nesigure, deoarece persistă riscurile economice, financiare, geopolitice şi de mediu.”

În raportul ONU se arată că evoluţia economiei mondiale este afectată de creşterea mai slabă din SUA, UE şi alte state dezvoltate.

Economia Statelor Uinte ar urma să înregistreze un avans de doar 0,4% în 2023, de la un nivel estimat de 1,8% în 2022, UE o majorare de 0,2% în 2023 (de la un nivel estimat de 3,3% în 2022).

În schimb, economia Chinei ar urma să accelereze la 4,8% anul acesta, faţă de 3% anul trecut.