FacebookTwitterLinkedIn

Dezvoltatorul imobiliar One United Properties, listat la bursă, a anunțat marți, după ședința Adunării Generale a Acționarilor (AGA), că se află în negocieri avansate pentru 10 dezvoltări viitoare, iar pentru alte proprietăți, peste 20 la număr, în discuții sau negocieri timpurii.

“Încă o dată, piața imobiliară, și în cazul nostru rezidențială în special, are un semnificativ potențial de creștere și consolidare”, a declarat Victor Căpitanu, cofondator al companiei și membru al Consiliului Director. El a adăugat că acestea sunt în principal în București, dar și în alte orașe din țară, fără a da mai multe detalii.

Cele 10 dezvoltări vizează în principal dezvoltarea de proprietăți rezidențiale destinate clienților cu venituri medii și mari, cu potențial de dezvoltare a 10.000 de apartamente. Dezvoltările vor acoperi peste 1 milion de metri pătrați de spații care urmează să fie construite în următorii șapte ani.

Potrivit estimărilor investitorului, după ce sunt achiziționate și dezvoltate, aceste proprietăți ar putea genera venituri de peste 2,3 miliarde de euro și un profit brut potențial de peste 900 milioane de euro. Din totalul suprafeței, 10% este reprezentată de zone de birouri și comerciale. “Vrem să ne păstrăm interesul deschis pentru noi oportunități, iar acestea nu se reduc doar la București”, a declarat Claudio Cisullo, președinte al Consiliului Director al One United Properties.

Tot în cadrul AGA s-a discutat și situația financiară pe anul 2021, un an record pentru companie, cât și bugetul pe anul în curs. Veniturile au ajuns la 1,12 miliarde lei, dar pentru anul în curs se estimează o creștere de până la 1,52 miliarde lei. Vânzările generate de proprietățile rezidențiale ar putea ajunge la valori aproape duble față de anul trecut: 1,21 miliarde lei față de 703 milioane lei. 

S-a dispus totodată și acordarea de dividende pentru ultimele șase luni, în valoare brută de 8,5 milioane de euro și s-a aprobat un program de buy-back pentru acțiuni, în valoare de 2 milioane de euro, care are rol de protecție “în caz că prețul acțiunii se îndepărtează dramatic de valoare, așa cum s-a întâmplat în primele zile ale războiului din Ucraina”, după cum a explicat Victor Căpitanu. Prețul maxim la care se va putea face procesul de buy-back este de 1,75 lei/acțiune. 

Un alt punct discutat a fost mandatarea Consiliului de Administrație pentru a creaște capitalul companiei, până la o sumă maximă de 150 milioane de euro.

În ceea ce privește componenta rezidențială, One United a vândut anul trecut 699 de apartamente, o creștere de 280% față de 2020, determinată de vânzările excelente la One Cotroceni Park (479 din 868 de unități locative vândute în 2021) și One Verdi Park (103 din 334 de unități vândute). “Noi am început pe segmentul de sus al pieței, și încet-încet ne-am îndreptat către cel mai accesibil, iar acum acoperim o plajă foarte largă. Cel mai mic preț cu care vindem se situează între 1.400 și 1.800 euro/mp, pentru clienții cu venituri medii, apoi între 1.800 și 2.500 euro/mp pentru cei cu venituri medii superioare, respectiv 2.500 – 4.000 euro/mp pentru cei cu venituri mari și peste 4.000 euro/mp pentru proprietățile premium.

Tot anul trecut s-a făcut recepția primei faze din cadrul complexului mixt One Cotroceni Park Office, închiriată în prezent la 78%, s-au finalizat lucrările structurale pentru faza II a proiectului și s-au încasat “venituri semnificative din chirii generate de companiile care se mută în One Tower, închiriat în prezent la 94%”.

De la mai puțin de un an, de când s-a făcut listarea sa la bursă, compania s-a apreciat cu peste 21%. “Chiar în acest prim trimestru care a fost mai turbulent, iar piața a scăzut cu 3%, One United Properties a fost una din cele doar cinci companii care au crescut în valoare. În afara performanței, am analizat lichiditatea companiei și am constatat că suntem a opta cea mai lichidă companie de la bursă”, a subliniat Căpitanu.