FacebookTwitterLinkedIn

Lichidatorii judiciari ai Oltchim scot la vânzare în bloc activele platformei Petrochimice Bradu, județul Argeş, pentru 244,8 milioane de lei. Licitația va avea loc în 16 februarie.

”Pachetul oferit spre vânzare este alcătuit din teren (165 hectare), clădiri, instalații petrochimice, echipamente, licențe și alte asemenea”, se arată într-un anunț al BDO Business Restructuring și Rominsolv, cei doi lichidatori ai Oltchim.

Oltchim a intrat în insolvență în 2013. Printre cauzele care au dus la această situație s-au aflat, potrivit administratorilor judiciari, managementul deficitar și contractele păguboase pe care firme controlate de fosta conducere a combinatului le aveau cu întreprinderea de stat.

În perioada 2009-2012, volumul total al tranzacțiilor dintre Oltchim și companiile controlate de către managementul combinatului a fost de aproximativ 71,4 milioane de euro.

De asemenea, combinatul a derulat investiții nerentabile în valoare de 394 milioane de lei, dintre care 44,5 milioane de lei au fost pentru achiziţia activelor aferente platformei Bradu.

La acea data, soluția propusă de administratorii judiciari a fost privatizarea combinatului cu două variante: fie prin crearea unui ”special purpose vehicle”, care să preia activele funcţionale ale combinatului, fie prin separarea activelor viabile de cele neviabile.

Drept urmare, în 2018, Chimcomplex, compania deținută de Ștefan Vuza, a preluat cele mai importante active ale Oltchim, în cadrul unei tranzacții de 130 milioane de euro.