FacebookTwitterLinkedIn

Un robot nou echipat cu un senzor biologic care are simțul mirosului și antene de lăcustă ar putea ajuta în diagnoze avansate ale diverselor boli și în îmbunătățirea controalelor de securitate, spun cercetătorii israelieni, potrivit Reuters.

Lăcustele au un simț foarte dezvoltat al mirosului, pe care cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv au reușit să îl descompună și să îl replice în robotul lor bio-hibrid, făcându-l astfel mult mai sensibil decât orice aparat existent folosit până acum pentru detectarea mirosurilor.

Lăcustele simt mirosul cu antenele. La robotul cu patru roți creat de cercetătorii israelieni, antenele insectei au fost amplasate între doi electrozi care trimit semnale electrice ca răspuns la detectarea mirosurilor din mediul înconjurător. Fiecare miros are o semnătura unică, pe care sistemul electronic al robotului o poate identifica, învățată fiind în prealabil prin tehnologia machine learning pe care o are încorporată. “Am încercat să creăm un robot care are simțul mirosului și care este capabil să detecteze mirosuri variate și, mai mult, să le localizeze în spațiu”, a spus Neta Shvil de la Sagol School of Neuroscience.

Pe măsură ce oamenii de știință încearcă să înțeleagă cum detectează bolile anumite animale folosindu-și simțul mirosului, cercetătorul Ben Moaz de la Fleischman Faculty of Engineering and Sagol School of Neuroscience spune că posibilitățile de utilizare a acestora în viitor sunt nenumărate, de la detectarea drogurilor, la detectarea explozivelor și la identificarea mirosurilor alterate din alimente.