FacebookTwitterLinkedIn

În perioada 10 – 15 septembrie, experții Kaspersky au înregistrat încercări de a exploata această vulnerabilitate în atacurile împotriva a 167 de dispozitive ale utilizatorilor din cadrul organizațiilor din diverse domenii precum institute de cercetare, sectorul energetic și marile companii industriale, sectoarele de dezvoltare a tehnologiei medicale, precum și sectorul telecomunicațiilor și IT.

Motorul MSHTML este o componentă a programului, utilizată în diverse aplicații, care rulează pe diferite sisteme de operare moderne, atât pe partea de utilizator, cât și pe cea a serverului. Acest motor este responsabil pentru afișarea conținutului paginii web (imagini, fonturi și alte fișiere).

Atacatorii au creat un document MS Office, având un artifact care conține un link către un script rău intenționat. Dacă un utilizator deschidea documentul, MS Office descărca și executa scriptul rău intenționat. Apoi, scriptul putea utiliza controalele ActiveX pentru a efectua acțiuni rău intenționate pe computerul victimei. În prezent, observăm diferite tipuri de programe malware, mai ales backdoors, care sunt livrate prin exploatarea acestei vulnerabilități.

„Ne așteptăm ca această nouă vulnerabilitate să fie utilizată în mod activ, în special în atacurile împotriva sectorului corporativ. Organizațiile mici și mijlocii riscă în mod special să fie vizate, deoarece atacatorii mai puțin pricepuți din punct de vedere tehnic învață și ei să abuzeze de această vulnerabilitate. Din acest motiv, este extrem de important să instalați actualizările recente pentru toate programele”, spune Evgeny Lopatin, Head of Advanced Threat Detection la Kaspersky.

Kaspersky este o companie globală de securitate cibernetică fondată în 1997, care protejează prin soluțiile sale antivirus peste 400 de milioane de utilizatori individuali, precum și 250.000 de companii client.