FacebookTwitterLinkedIn

Un Renault sport, care în urmă cu 40 de ani a fost achiziționat de familia Ceaușescu, iar astăzi reprezintă o mașină sport vintage, de colecție, este scos la licitație joi, pe 19 mai.

Astfel, familia Ceaușescu achiziționează în 1983 un exemplar Renault Fuego GTS, pe care să îl facă cadou fiicei lor Zoia Ceaușescu, cu prilejul căsătoriei acesteia cu Mircea Oprean, pe atunci cadru universitar în Universitatea Politehnică București. Mașina a fost comandată direct la Uzinele Renault din Franța, iar de achiziționarea și dotarea sa s-ar fi ocupat un serviciu specializat al Securității. Istoria zice că pentru procurarea sumelor necesare achiziționării exemplarului GTS s-ar fi vândut un alt autoturism Mercedes ce ar fi aparținut familiei și ar fi fost condus tot de Zoia Ceaușescu. Îndată după Revoluția din 1989, automobilul sport a fost pus sub sechestru de către Procuratura Generală, pentru ca, abia 7 ani mai târziu, o dată cu dispunerea încetării urmăririi penale, să fie restituită urmașilor familiei Ceaușescu, împreună cu alte bunuri personale. Autoturismul sport are în licitație un preț de pornire de doar 500 de euro.  

Interiorul mașinii Renault Fuego GTS

Alături de exemplarul achiziționat de familia Ceaușescu sunt puse în vânzare, în cadrul aceleiași licitații, și alte mașini circumscrise genului de „modern classics”, adică modele istorice dar perfect funcționale, provenind din colecțiile unor pasionați ori din patrimoniile unor instituții. Cea mai interesantă apariție este un exemplar Maserati Quattroporte, care are prețul de pornire de 15.000 de euro. Mașina, sinonimă cu sedanurile de lux, a fost realizată în 1980 într-o ediție limitată de doar 2133 de modele, iar piesa din licitație are numărul 606. Este cunoscut faptul că specificațiile Maserati Quattroporte din 1980 pentru motor au fost impresionante pentru epocă, iar interiorul mașinii, care poate găzdui confortabil 5 persoane pentru călătorii scurte sau lungi,  a fost descris, la vremea lui, drept „o simfonie a luxului somptuos”. 

Renault Fuego GTS, 1983, a aparținut Zoiei Ceaușescu, primită cadou din partea părinților, Nicolae și Elena Ceaușescu, cu prilejul căsătoriei acesteia

În cadrul evenimentului „Licitației de Eleganță” din 19 mai, ce se va desfășura doar pe platforma online Artmark Live, vor fi scoase la licitație, pentru prețul de pornire de 8.000 de euro, fiecare, și un Fiat 124 Spider din 1973, un Chevrolet Silverado din 1977, dar și un elegant Mercedes decapotabil, model SL380, produs doar între anii 1981-1985. Pentru prețul de pornire de doar 5.000 de euro va fi scoasă la licitație și „bijuteria albastră”, un exemplar de Pontiac Trans Am Firebird, mașină sport produsă în 1987 într-o ediție de asemenea limitată. 

Chevrolet Silverado, 1977

Iubitorii de mașini pot testa până pe 19 mai, data Licitației de Eleganță, modele rare expuse în curtea Palatului Cesianu-Racoviță, cu programare prealabilă, și pot depune oferte pentru piesele de colecție prin intermediul unui cont activ deschis pe www.artmark.ro.

Chevrolet Silverado, 1977