FacebookTwitterLinkedIn

Cu o dinamică accelerată a digitalizării, Republica Moldova devine un centru emergent al industriei IT. Un eveniment care a marcat recent această evoluție este Moldova Innovation Awards (MIA), organizat în premieră de Moldova Innovation Technology Park (MITP).

Moldova Innovation Awards este un exemplu viu al puterii transformatoare a inovației. Acest aspect este subliniat de Dumitru Alaiba, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării: “Din câte știu, [ITiștii din Moldova] sunt rebeli, gândesc foarte rapid și neconvențional, strică tipare și au curajul să îndrăznească să inoveze. Și asta este ceea de ce avem nevoie pentru toată industria.

Triumful inovației

Start-upurile și companiile prezente la eveniment au avut ocazia să-și prezinte proiectele inovatoare în fața unui juriu de excepție, format din specialiști care au contribuit la crearea unei industrii IT avansate. Competiția a adunat 12 finaliști în lupta pentru cele 5 trofee. Salt Edge a obținut premiul “Best Product Innovation” pentru API-ul său unic, care oferă, pentru mii de bănci de pe tot globul, acces securizat la datele financiare. BloomCoding a fost premiată cu “Rising STARtup” pentru contribuția esențială în educația noii generații de specialiști IT. Pentru platforma sa de creditare P2P, Fagura a obținut titlul “Impactful Initiative of the Year”. Omnis a fost premiată cu “Best Service Innovation” pentru platforma sa intuitivă de gestiune a polițelor de asigurare. În cele din urmă, premiul “Special Jury Prize” a fost obținut de FusionWorks pentru serviciul de outstaffing de nouă generație. 

Printre jurații care și-au împărtășit experiența cu participanții Moldova Innovation Awards, se regăsesc Angelo Angelou de la International Accelerator Austin (Texas), Kadri Tuisk, ‘Young Female Entrepreneur of the Year’ în Estonia în 2021 și Rick Rasmussen, cu exituri de peste 12 miliarde de dolari și mentor al peste 1500 de companii tech. 

Viitorul industriei IT din Moldova

MIA marchează începutul unei noi ere pentru Republica Moldova, în care țara își poate revendica rolul de actor valoros pe scena tech la nivel global. În acest context, Natalia Donțu, administratoarea Moldova Innovation Technology Park, subliniază: “MIA este un testimoniu al puterii transformatoare a inovației – motorul care alimentează viitorul digital al Moldovei.

Industria IT din Moldova are un viitor foarte promițător. Cu o forță de muncă înalt calificată și un ecosistem de afaceri favorabil, sectorul IT din Moldova are toate premisele pentru o dezvoltare rapidă și pentru a deveni un important motor de creștere economică pentru țară. Acest punct de vedere este împărtășit și de către Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba: “Trebuie să susținem acest sector care e într-o dezvoltare fulminantă. Avem într-un singur an o creștere de peste 40% în sectorul IT. Peste 4% din PIB constituie această industrie, orientată în mod masiv spre export. 95% din IT este pentru export. O asemenea industrie trebuie susținută cu tot ce putem.

Moldova Innovation Awards reafirmă poziționarea Republicii Moldova în calitate de punct de referință în scena tech regională, pregătind calea către o poziție solidă în ecosistemul tech global.