Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

O nouă bancă țintește Top 10: Grupul Intesa Sanpaolo confirmă că va fuziona cele două bănci deținute în România, în 2018

Grupul Intesa Sanpaolo, cea mai mare bancă de retail din Italia, confirmă că va fuziona cele două bănci deținute în România, în cursul acestui an, după ce va primi toate aprobările necesare.
Intesa Sanpaolo

„Grupul Intesa Sanpaolo este actualmente prezent în România prin două entități: Intesa Sanpaolo Bank România și Intesa Sanpaolo SPA Torino Sucursala București. Cea din urmă a fost înființată în 2017 pentru a încorpora anumite active și pasive ale fostei sucursale din România a Veneto Banca. Grupul intenționează ca, până la finalul anului 2018, să transfere aceste active și pasive (după primirea aprobării din partea Băncii Naționale a României) către Intesa Sanpaolo Bank România. Conform unor estimări preliminare, în urmă acestui proces, Intesa Sanpaolo Bank România va atinge o cotă de piață de aproximativ 2%. Banca va continuă să raporteze grupului financiar mamă, Intesa Sanpaolo, lider în Italia și unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Zona Euro, iar activitatea sa va continuă să fie reglementată și monitorizată de către Banca Națională a României”, au declarat reprezentanții Intesa Sanpaolo, pentru Forbes România.

Topul băncilor din România în 2016, în funcție de active

La nivelul anului 2016, atât Intesa Sanpaolo, cât și Veneto Banca aveau, în România, fiecare, câte o cotă de piață de 1,04%. Prima avea active de 4,088 miliarde de lei (locul 18 în sistemul bancar românesc), iar a doua de 4,111 miliarde de lei (locul 17), potrivit BNR.

Ieșirea din post-criză

Activele cumulate ale acestora, de 8,199 miliarde de lei, respectiv 2,08% din piață, depășeau locul 12 în sistemul bancar, Citibank Europe, care avea o cotă de piață de 1,73%, la active de 6,815 miliarde de lei. În plus, era extrem de aproape de locul 11 din sistem, OTP Bank, care avea o cotă de 2,09%, la active de 8,215 miliarde de lei. Activele sistemului bancar din România au cumulat o valoare de aproape 393,648 miliarde lei, la finele lunii decembrie 2016, cu aproximativ 6,65% peste nivelul de la aceeași dată a anului anterior, numărând 37 de bănci.

În schimb, la nivelul anului 2015, Intesa Sanpaolo avea o cotă de piață de 1,1%, iar Veneto Banca de 1,3%, activele cumulate reprezentând locul 11 în sistemul bancar.

OTP Bank Romania confirmă că, în 2017, profitul ajustat după impozitare i-a crescut cu 88%, până la 44,85 de milioane de lei

Activele OTP Bank România au crescut cu 9%, anul trecut, ajungând la 9,37 miliarde de lei, reprezentând o cotă de piață de 2,19%. Aceasta a înregistrat un profit ajustat după impozitare de 44,85 de milioane de lei (9,8 milioane euro), în 2017, în creștere cu 88%, față de anul anterior, conform raportului Grupului ungar.

Pornind de la aceste valori, la finalul acestui an, OTP Bank România va ajunge oricum pe locul 10 al sistemului bancar românesc, ca urmare a preluării Bancpost (locul 9, la finele anului 2016, cu o cotă de piață de 2,96%) de către Banca Transilvania (locul 2, care avea o cotă de piață de 13,87%, la finele anului trecut). Această tranzacție a fost semnată la finele luniii noiembrie 2017, estimându-se că va fi finalizată până la mijlocul lunii aprilie, în condițiile în care au fost acordate toate aprobările necesare.

Intesa Sanpaolo Bank România și-a triplat profitul net în 2017, până la 43 de milioane de lei

Anul trecut, activele Intesa Sanpaolo România au crescut cu 8%, față de anul anterior, ajungând la 4,78 miliarde de lei, reprezentând 1,11% din piață. De asemenea, Intesa Sanpaolo Bank a obținut, anul trecut, un venit operațional de 154 de milioane lei și un profit net de 43 de milioane de lei, de trei ori mai mare față de anul anterior.

Tranzacție cu efecte în România: Intesa Sanpaolo preia activele Veneto Banca și Banca Popolare di Vicenza

La finalul lunii iunie 2017, grupul Intesa Sanpaolo a anunțat că a semnat un acord cu statul italian pentru a prelua activele Veneto Banca și Banca Popolare di Vicenza, din cauza problemelor financiare ale acestora, prima fiind prezentă și în România. Autoritățile italiene au început să lichideze cele două bănci regionale falimentare, în acea perioadă, printr-o înțelegere care a costat până la 17 miliarde de euro (19 miliarde de dolari). Guvernul italian s-a angajat să plătească Intesa cu 5,2 miliarde de euro și să i-a oferit garanții de până la 12 miliarde de euro, pentru a prelua rămășițele celor două bănci. Prin lege a fost impusă condiția ca Intesa Sanpaolo, cea mai bine capitalizată bancă mare din Italia, să le preia, guvernul italian angajându-se să suporte costul lichidării celor două bănci.

Sistemul bancar românesc la 35 de bănci: Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea Veneto Banca de către Intesa Sanpaolo

La finele lunii octombrie 2017, Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care compania Intesa Sanpaolo SpA a achiziţionat reţeaua bancară aparţinând Veneto Banca SpA Italia Montebelluna Sucursala București.

Intesa Sanpaolo finalizează preluarea Veneto Banca în România

La mijlocul lunii decembrie 2017, Intesa Sanpaolo a finalizat formalitățile privind transferul anumitor active și pasive de la fosta sucursală din România a Veneto Banca, inclusiv rețeaua de 19 unități, către nou-înființata Intesa Sanpaolo SPA Torino Sucursala București.

Tranzacție cu efecte în România: Intesa Sanpaolo preia activele Veneto Banca și Banca Popolare di Vicenza

Ca urmare a acestui transfer, Intesa Sanpaolo SPA Torino Sucursala București are în portofoliu creditele și toate depozitele constituite la Veneto Banca în România. De asemenea, angajații Veneto Banca au fost transferați către Intesa Sanpaolo SPA Torino Sucursala București. Astfel, grupul Intesa Sanpaolo a devenit prezent în România cu două entități: Intesa Sanpaolo Bank Romania SA (30 de unități) și Intesa Sanpaolo SPA Torino Sucursala București (19 unități). Odată cu finalizarea acestei tranzacții, numărul de bănci din țara noastră a scăzut la 35 de la 36, anterior.

Intesa Sanpaolo Bank l-a recrutat drept CEO pe Dan Sandu, fost vicepreședinte al Volksbank

În plus, de la începutul acestui an, Intesa Sanpaolo Bank l-a numit pe Dan Sandu, fost vicepreședinte al Volksbank, în funcția de CEO, iar Marco Capellini, actualul CEO va prelua un nou rol executiv în cadrul Intesa Sanpaolo Group.

Global, grupul bancar Intesa Sanpaolo deține o rețea de 5.700 de unități care deservesc 20 de milioane de clienți în 40 de țări din toată lumea. Intesa Sanpaolo Group a obținut anul trecut un profit net consolidat de 7,32 de miliarde de euro.

Profitul net al sistemului bancar românesc a crescut cu peste o treime, la 5,64 de miliarde de lei, în 2017

Profitul net al sistemului bancar românesc a crescut cu 36%, anul trecut, comparativ cu anul anterior, până la 5,64 miliarde de lei, reiese din datele provizorii ale BNR. Creșterea s-a făcut pe fondul majorării valorii activelor, respectiv acordării mai multor credite și a reducerii ratei creditelor neperfomante, astfel că ROA (profit net anualizat raportat la valoarea medie a activelor) a fost de 1,32%. Valoarea activelor sistemului bancar din România era, la finele anului trecut, cu aproape 8,6% peste nivelul din 2016, fiind de 427,41 de miliarde de lei, în condițiile în care erau cu două bănci mai puțin, respectiv 35.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii