FacebookTwitterLinkedIn

 

Cel mai recent film al regizorului Ridley Scott, House of Gucci, lansat vinerea trecută în cinematografele din România, este un spectacol vizual nu doar datorită costumelor și abundenței de nume mari din distribuție – Al Pacino, Jeremy Irons, Lady Gaga, Adam Driver, Jared Leto, Salma Hayek – ci și a locațiilor spectaculoase.Cea mai importantă dintre acestea este Villa Balbiano, o bijuterie arhitectonică ridicată la sfârșitul secolului al XVI-lea pe malul vestic al lacului Como, pentru cardinalul Tolomeo Gallio. În filmul lui Ridley Scott, vila, înconjurată de grădini premiate de British Society of Garden Designers, este reședința lui Aldo Gucci, interpretat de Al Pacino.

Filmul spune povestea asasinării lui Maurizio Gucci, nepotul lui Guccio Gucci (fondatorul imperiului fashion care îi poartă numele), într-un complot pus la cale de soția sa, Patrizia Reggiani.

Piscina interioară

 

Doi turiști au rara oportunitate de a petrece o noapte la Villa Balbiano, pe 30 martie 2022, anunță pe Airbnb proprietarii vilei. Pentru 1.000 de euro pe noapte, oaspeții vor avea acces la piscină, la doc și vor putea vizita primele trei etaje ale clădirii.


Cu șase băi din marmură și șase apartamente amenajate fiecare în alt stil de reputatul designer de interior Jacques Garcia, Villa Balbiano este una dintre cele mai mari reședințe private de pe malul lacului Como, fiind totodată gazda unor fresce datând din secolul al XVII-lea, care îi au ca autori pe frații Recchi și pe Agostino Silva.

Mobilierul și decorațiunile sunt de importanță istorică, fiind achiziționate de la licitații organizate de casele Sotheby’s și Christie’s. Candelabre de cristal, oglinzi cu rame aurite, abundența de picturi și sculpturi dau vilei un aspect opulent și dramatic.

Al doilea proprietar al vilei, cardinalul Angelo Maria Durini, a dat clădirii viață, organizând festivaluri, petreceri și baluri care se succedau aproape fără încetare.

Soarta binevoitoare a făcut ca următorii proprietari să fie cu toții oameni de ispravă care au apreciat frumusețea clădirii și au reușit nu doar să i-o păstreze, ci și să i-o  sporească, astfel că astăzi Villa Balbiano este una dintre destinațiile cele mai elegante și mai somptuoase de pe malul lacului Como, cu un trecut bogat care nu face decât să-i sporească farmecul.

În continuare, o selecție de imagini cu interiorul și grădinile vilei Balbiano.

Scaun Coromandel din secolul al XVIII-lea, din Camera Albastră de la etajul întâi.
Fereastră cu rama aurită, secolul al XVIII-lea.
Salonul cu pianCufăr japonez din lemn negru lăcuit, cu decorațiuni aurii
Tavanul din Camera Roșie

Încrustații din bronz pe una dintre comodele de la primul nivel.
Dormitorul apartamentului de la etajul al doileaUn cufăr chinezesc Coromandel amplasat sub portretul sfintei Cecilia.
Scaun cu blazon din Camera Verde
Pictură originală de Tintoretto
Șemineul din salonul de la parter.

Grand Salon: pereții și tavanul sunt acoperiți cu fresce din secolul al XV-lea.

Cabinet Coromandel
Sala del Durini (denumită după cardinalul Angelo Maria Durini, al doilea proprietar al vilei).
Scaun Louis al XIV-lea provenind din colecția familiei de Habsburg

Scrinuri Coromandel