FacebookTwitterLinkedIn

În primele luni ale pandemiei, Michael Abramson s-a întors acasă în Texas pentru a-și planifica următorul pas în carieră. Fost partener la renumita firmă de capital de risc Sequoia Capital, el și-a menținut un profil public discret, în ciuda investițiilor în startup-uri strălucitoare precum comerciantul de produse cosmetice Glossier și aplicația de livrare Rappi. 

Cu speranța de a menține această abordare discretă în următoarea sa inițiativă, Abramson a contactat un prieten cu înclinație similară pentru confidențialitate și cu miliarde de dolari de investit: miliardarul WhatsApp, Jan Koum.

Forbes SUA relatează cum astăzi, cu sprijinul lui Koum, Abramson conduce în tăcere firma Newlands, care s-a dezvoltat rapid în unul dintre cele mai mari fonduri noi din domeniul tehnologiei. 

Abramson și Koum nu au vorbit public despre Newlands, iar firma nu apare în anunțurile recente privind finanțarea. Website-ul firmei este doar un cadru relativ gol.

Cu toate acestea, Forbes SUA dezvăluie o firmă care deține aproape 10 miliarde de dolari în acțiuni publice, în mare parte acțiuni din domeniul tehnologiei, și începe să facă investiții în ecosistemul de startup-uri la început de drum.

Unii colegi consideră Newlands din Dallas ca fiind efectiv biroul de familie al lui Koum, care investește o parte din avere, evaluată de Forbes la aproximativ 15 miliarde de dolari, și documentele de reglementare îl leagă pe Koum de Newlands. 

Cu toate acestea, Newlands nu arată nici ca un birou de familie tipic, spun experții care au revizuit documentele publiceale companiei în numele Forbes.

Dimensiunea reală a Newlands dincolo de deținerea sa publică nu poate fi evaluată cu ușurință; Abramson și Koum nu au răspuns la cereri de comentarii și nici cei trei alți investitori cunoscuți care lucrează la firmă. 

Dar conversațiile sub anonimat cu aproximativ o duzină de colegi și colaboratori foști sau actuali dezvăluie un fond care a construit un portofoliu uimitor de strălucitor al unora dintre cele mai cunoscute companii publice din tehnologie și sprijină și investește în alte startup-uri pentru a le dezvolta în continuare. “Au o rețea excelentă și sunt implicați în multe lucruri”, a spus pentru Forbes SUA un investitor care cunoaște firma. “Doresc să susțină oamenii din ecosistemul mai larg și, totodată, să își păstreze și să își crească averea.”

Când Sequoia a investit din nou în stadiul incipient al WhatsApp în 2013, Abramson a fost un membru-cheie al echipei care a lucrat îndeaproape cu Koum, un imigrant din Ucraina, al cărui aplicație de mesagerie atinsese 200 de milioane de utilizatori. 

Cei doi s-au conectat, în parte, din aversiunea lor comună față de lumina reflectoarelor. Într-un interviu rar pentru un articol din Forbes din 2014, Koum și-a amintit că nu împărtășea entuziasmul angajaților săi atunci când WhatsApp a ajuns în primele 20 de aplicații de pe App Store-ul Apple: “Marketingul și presa ridică praf”, le-a spus el. “Îți intră în ochi și apoi nu te mai concentrezi asupra produsului.”

De la primele sale zile la Sequoia, nativul din Texas, Abramson, a devenit cunoscut pentru aversiunea similară față de atenția publică. Absolvent al Harvard și Stanford, el s-a alăturat inițial unui fond afiliat cu Sequoia – Sequoia Capital Global Equities, și apoi a ajuns în echipa de creștere a Sequoia Capital. 

Colegii investitori îl cunoșteau drept “un tip bun” care era apropiat lui Michael Moritz, legendarul investitor de la Google și Stripe, care a condus anterior operațiunile globale ale firmei, și care a fost numit co-lider al echipei de creștere împreună cu partenerul Pat Grady în 2017. Dar Abramson era, de asemenea, “extrem de introvertit”: “El este un investitor, nu un vânător care să iasă în față”.

În 2020 Abramson deținea doar un loc în consiliul de administrație al portofoliului de investiții al Sequoia – la Noom, care distribuie produse de pierdere în greutate. Investițiile sale de referință – Rappi, evaluată anterior la 5 miliarde de dolari – și Glossier, evaluată anterior la 1,8 miliarde de dolari – încă nu au intrat pe bursă sau nu au fost achiziționate, în timp ce Noom, evaluată la 3,7 miliarde de dolari, s-a confruntat cu controverse și a efectuat mai multe runde de concedieri. 

Când Abramson a părăsit Sequoia în toamna lui 2020, cu Statele Unite încă în carantină din cauza Covid-19, a făcut-o fără fanfară. Firma a anunțat discret partenerii că Abramson a părăsit compania pentru a se muta mai aproape de familie.

Pe măsură ce experimenta diferite idei, Abramson s-a îndreptat spre o reuniune cu Koum. Cei doi dezvoltaseră o prietenie strânsă în urma vânzării WhatsApp pentru 22 de miliarde de dolari către Facebook în 2014, chiar petrecând vacanțe împreună, potrivit unei surse Forbes SUA. 

Angajându-i pe alți foști colegi de la SCGE, Andy Shah și Dominik Pasalic, au lansat Newlands în 2021 cu intenția de a gestiona un fond de 1 miliard de dolari, înainte de a-și extinde rapid aria de acoperire. Au rămas discreți. Un document depus în Massachusetts, unde firma a angajat un consilier general și un ofițer de conformitate, este singurul document public care leagă direct Newlands de Koum.

Pe LinkedIn, unde Koum păstrează o prezență austeră sub numele Jan K., el se descrie ca angajat la Newlands cu rolul de “testare QA” sau de asigurare a calității. (Pagina de LinkedIn a lui Abramson este și mai sobră, fără nicio fotografie. El, la fel ca alții din firmă, se numește pur și simplu “investitor”.)

Până acum Newlands pare să fi investit în mare parte în acțiuni tehnologice publice. Angajații firmei au spus că se așteaptă să aloce aproximativ jumătate din capital pentru astfel de acțiuni, cu încă 30% pentru startup-uri și 20% pentru criptomonede și investiții în alte fonduri, potrivit Forbes SUA. Partea de investiții publice a reprezentat mai mult de 80% din activitatea de până acum a companiei.

Cele mai mari poziții ale fondului includ aproape 3 miliarde de dolari în acțiuni Meta, fostul angajator al lui Koum; o participație de aproape 1 miliard de dolari în Tesla lui Elon Musk; poziții de peste 800 de milioane de dolari în Alphabet și Amazon și o poziție de peste 500 de milioane de dolari în DoorDash. 

Newlands deține și poziții de peste 100 de milioane de dolari în Zoom, Shopify, Microsoft, Workday, Bill.com, JD.com, Netflix, Robinhood, Snowflake, DocuSign și Salesforce. Poziții mai mici includ Alibaba, Datadog, Gitlab, PayPal, Coinbase, Moderna și Sprinklr.