
Poliția italiană a recuperat săptămâna trecută o copie veche de 500 de ani a celui mai scump tablou din lume, „Salvator Mundi”, de Leonardo da Vinci. Tabloul se afla în custodia Muzeului San Domenico Maggiore din Napoli, care nu i-a sesizat lipsa.
Tabloul a fost descoperit sâmbăta trecută în urma unei percheziții făcute de poliția italiană în Napoli, iar proprietarul apartamentului în care a fost găsită pictura a fost reținut, spune CNN.
În ultimele trei luni, Muzeul San Domenico Maggiore din Napoli a fost închis din cauza pandemiei, astfel că hoții au putut acționa nestingheriți, iar personalul așezământului cultural, nefiind „la serviciu”, nu a sesizat lipsa tabloului. Despre copia furată și recuperată se crede că a fost pictată de unul dintre ucenicii lui Leonardo da Vinci în secolul al XVI-lea – cel mai probabil de Girolamo Alibrandi, potrivit site-ului muzeului San Domenico Maggiore.
Tabloul de 45 x 65 cm îl înfățișează pe Iisus cu mâna dreaptă ridicată în semn de binecuvântare, în timp ce în mâna stângă ține un glob de cristal. Ucenicii și studenții lui Leonardo da Vinci au făcut numeroase copii după această pictură, care a devenit cea mai scumpă operă de artă din lume după ce a fost vândută în 2017, în New York, la o licitație a casei Christie’s, pentru suma de 450,3 milioane de dolari.
Pictura a fost expusă prima dată în cadrul expoziției Leonardo da Vinci: Painter at the Court of Milan, la Galeria Națională din Londra, în 2011, provocând o adevărată senzație pe piața artei. Deși este considerat unul dintre cei mai mari artiști din istorie, mai puțin de 20 de picturi sunt astăzi general acceptate ca avându-l pe Leonardo da Vinci ca autor. Apariția lui Salvator Mundi în 2011 venea după ce precedenta lucrare semnată de Leonardo, Benois Madonna, aflată în Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, fusese autentificată în 1909. Salvator Mundi a fost expus la Londra după ce timp de șase ani a fost restaurat și s-au făcut cercetări pentru autentificarea sa.
Deși nu a mai fost prezentat în public din 2017, CNN spune că, după toate probabilitățile, Salvator Mundi se află acum în colecția prințului Mohammed Bin Salman al Arabiei Saudite.
Pictura în ulei i-a fost comandată lui Leonardo de Louis al XII-lea al Franței și a fost deținută apoi de regele Charles I al Angliei, iar de la sfârșitul secolului al XVIII-lea a fost considerată pierdută. Când a reapărut, în 1958, la o licitație obscură din New York, a fost catalogată drept reproducere și a fost vândută cu 60 de dolari.
Și totuși, unde e originalul? În 2018, cu ocazia inaugurării muzeului Luvru din Abu Dhabi, curatorii au anunțat că Salvator Mundi va fi punctul de atracție al evenimentului. Însă tabloul nu a fost expus și nici nu au fost oferite explicații, fapt care a dat naștere unei lungi serii de speculații.
Una dintre teorii, emisă de reputatul website Artnet, ar fi că pictura s-ar afla astăzi pe iahtul prințului Arabiei Saudite, Mohammad Bin Salman. Însă ipoteza îmbrățișată de comunitatea artistică, potrivit New York Times, este că Salvator Mundi s-ar afla la Geneva, unde colecționarii și galeriile de artă din toată lumea păstrează, în seifuri private, peste un milion de opere de artă de valoare inestimabilă.
Foto Christie’s Images Ltd.