FacebookTwitterLinkedIn

O analiză efectuată de societatea de practicieni în insolvență Eurosmart SPRL arată că în anul 2021 un număr de 6.144 de profesioniști au intrat în procedură de insolvență, o creștere cu 8% față de anul 2020.

Județele în care au fost înregistrate cele mai multe insolvențe sunt București (metropola București-Ilfov cumulează peste 20% din totalul insolvențelor din România), Cluj, Bihor, Timiș și Iași, reunind peste 40% din numărul total de insolvențe în anul 2020. La polul opus se afla judetele Botoșani, Vaslui, Tulcea, Harghita și Covasna, fiecare cu procente de sub 1%.

Cele mai afectate domenii au fost comerțul (29%), construcțiile (16%), industria prelucrătoare (12%) și HoReCa (8,5%).

„Având în vedere efectele economice cauzate de creșterea salariului minim, creșterea substanțială a costurilor cu utilitățile, majorarea indicelui ROBOR cu impact direct în costul de finanțare, precum și creșterea cu peste 40% a sumelor refuzate la plată la finele anului 2021 față de 2020, estimăm că insolvența va menține trendul crescător, care poate fi chiar mai accentuat în 2022”, explică Octavian Barbu, Business Development Manager Eurosmart.

El a adăugat că există un risc crescut de insolvență și în cazul jucătorilor de talie mică din sectorul agricol, din cauza creșterii prețului input-urilor, lipsa capacităților de depozitare care determină valorificarea la prețuri scăzute și creșterea costului de finanțare.

Fondată în 2011, Eurosmart SPRL implementează pachete de reorganizări și lichidări judiciare, cu implicații juridice și economice de repoziționare, management, marketing sau de echipă. În prezent, compania are cinci filiale la nivel național și gestionează 200 de dosare, cu o valoare cumulată a activelor de peste 300 milioane euro.