FacebookTwitterLinkedIn

Numărul de prosumatori din România s-a dublat în acest an, iar în 2023 ar putea depăși pragul de 100.000, a afirmat un vicepreședinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

“Chiar dacă anul acesta am dublat numărul de prosumatori şi puterea instalată, în continuare suntem departe de capacitatea reală a acestui domeniu. Eu m-aş risca să estimez că anul 2023 ne va aduce un număr cu şase cifre, peste 100.000 de prosumatori”, a spus Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte al ANRE, citat de Agerpres.

Autoritățile sprijină, cel puțin declarativ, intenția cetățenilor și a firmelor de a avea propria producția de electricitate prin montarea de panouri fotovoltaice, lucru care îi transformă în prosumatori, pentru că vor livra surplusul de energie în rețea.

Recent, autoritățile au elaborat o ordonanță de urgență pentru acest sector, care prevedea însă și o așa-zisă ”taxă pe soare”. Actorii din sectorul energetic au spus că aplicarea unei astfel de taxe ar determina reducerea interesului clienților de a deveni prosumatori.

Ministrului Energiei, Virgil Popescu, a afirmat că o astfel de taxă ar putea fi posibilă din 1 decembrie 2026 doar în anumite situații.

Potrivit lui Popescu, ”taxa pe soare” este un fake news și nu va fi introdusă pentru prosumatori.