FacebookTwitterLinkedIn

Din acest total, 5,36 milioane de abonați primesc semnalul TV prin rețelele de cablu, 2,13 milioane prin satelit și 0,13 milioane prin IPTV, notează Media Expres.

În mediul urban, rata de penetrare a distribuției TV la jumătatea anului 2019 era de 105,8%, în timp ce în rural era de 96,9%.

În funcţie de numărul de abonaţi, la 30 iunie 2019 cotele de piață plasau RCS & RDS pe primul loc cu 51%, companie urmată de Grupul Telekom 18% și UPC 12%, ceilalți furnizori însumând 19%.

Din total, un număr de 4,9 milioane dețineau abonamente la serviciile digitale de televiziune prin cablu, satelit și IPTV.

Veniturile din retransmisii TV sunt în creștere cu peste 5%, ajungând să contribuie cu 14% la valoarea pieței de comunicații electronice.

Veniturile totale generate de furnizarea serviciilor de comunicații electronice au fost de 8,07 miliarde de lei, în primul semestru al acestui an, potrivit ANCOM. Veniturile din furnizarea serviciilor de internet fix și mobil au crescut în primele șase luni ale anului 2019 cu peste 4% și au ajuns să reprezinte 31% din total. Cu toate că înregistrează ușoare scăderi, veniturile din furnizarea serviciilor de telefonie mobilă continuă să dețină cea mai mare pondere în venituri, de 39%, în timp ce veniturile din telefonia fixă reprezintă 9%.

Astfel, venitul mediu lunar obținut din furnizarea de rețele și servicii de comunicații electronice a fost de 69,3 lei per locuitor.
În funcție de veniturile obținute din furnizarea de rețele și servicii de comunicații electronice în prima jumătate a acestui an, primii trei sunt Orange cu 26%, Grupul Telekom cu 24% și Vodafone cu 21%, ceilalți furnizori cumulând 29% din piață.

„Piaţa din România se menţine la 8,1 miliarde de lei venituri în primul semestru al anului, fiind înregistrate creșteri pe seama serviciilor de internet şi retransmisii programe televiziune, în detrimentul telefoniei, care continuă însă să aibă cea mai mare contribuție la realizarea veniturilor. Premiera în telefonia mobilă este că, pe segmentul persoanelor fizice, numărul cartelelor cu abonament l-a depășit pe cel al cartelelor preplătite”, a declarat Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM.