FacebookTwitterLinkedIn

Anul acesta, Norvegia și Finlanda se confruntă cu un număr record de focare de gripă aviară, care au ucis mii de pescăruși și alte specii de păsări. Din cauza extinderii virusului, autoritățile au restricționat călătoriile în unele zone.

Gripa aviară s-a extins în întreaga Europă în ultimii ani, ducând în lunile mai și iunie la sacrificarea a milioane de păsări numai la fermele din Franța și afectând aprovizionarea cu ouă și carne de pasăre, notează Reuters.

Oficialii din orașul Vadso, din provincia Finnmark (nordul Norvegiei), au informat că au colectat peste 10.000 de păsări moarte în zonă, iar Autoritatea pentru Siguranța Alimentelor din Norvegia a impus și o interdicție de călătorie în trei rezervații naturale.

„Focarele pe care le-am identificat anul acesta în diferite părți din Finnmark sunt mult mai grave decât ceea ce am văzut în trecut în Norvegia”, a declarat Ole-Herman Tronerud, veterinarul șef din cadrul Autorității pentru Siguranța Alimentelor din Norvegia.

Virusul de tip H5N1 s-a răspândit mai mulți ani în rândul păsărilor domestice și sălbatice însă la nivel global au fost descoperite și cazuri sporadice de infecție în rândul unor mamifere precum pisici, nurci și vidre.

Țara vecină, Finlanda, a anunțat și ea că păsările sălbatice au fost puternic afectate adăugând că acum tulpina de virus H5N1 a fost descoperită și în rândul a 20 de crescătorii de animale cu blană, în creștere față de 12 crescătorii în urmă cu o săptămână.

„Patogenul a fost confirmat ca o variantă care circula în special în rândul pescărușilor”, a informat Ministerul pentru afaceri sociale și sănătate din Finlanda.

Trei agenții din cadrul ONU au avertizat luna aceasta că focarele de gripă aviară descoperite la nivel mondial au dat naștere la îngrijorări că virusul gripei aviare ar putea să se adapteze pentru a infecta mai ușor oameni, și au îndemnat țările să își extindă supravegherea și să îmbunătățească igiena la fermele de păsări.