FacebookTwitterLinkedIn

S.N. Nuclearelectrica are proiecte de investiții strategice în valoare estimată de 9 miliarde de euro, a anunțat conducerea companiei astăzi, în timpul unei vizite a premierului Nicolae Ciucă.

Printre investițiile planificate de Nuclearelectrica se numără: retehnologizarea Unității 1, Proiectul Unităților 3 și 4, dezvoltarea reactoarelor modulare mici în cooperare cu NuScale, dar și proiecte suport pentru operarea curentă, cum este Instalația de Detritiere.

Compania Națională „Nuclearelectrică” S.A. funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei din România, statul deținând 82,49% din acțiuni și alți acționari, 17,50%, după listarea societății la bursă în 2013.

Nuclearelectrica deține Sucursala CNE Cernavodă, care operează două unități nucleare CANDU și Sucursala FCN Pitești – fabrica de combustibil nuclear. Compania se află în proces de realizare a unui ciclu integrat al combustibilului, prin achiziționarea unei linii de prelucrare a concentratului de uraniu.

Nuclearelectrica contribuie cu aprox. 18-20% energie nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România.

10% din energia lumii provine din surse nucleare, în timp ce cea mai mare parte provine din ardere și combustibili fosili. Energiile regenerabile sunt în creștere, în special cea solară și eoliană. Cu toate acestea, de la accidentul de la Cernobîl și, mai recent, de la Fukushima, dezbaterea privind energia nucleară revine adesea pe agenda publică.