Nuclearelectrica a devenit o companie nucleară integrată după ce a finalizat preluarea activelor de procesare a concentratului de uraniu de la Compania Națională a Uraniului (CNU), aflată în insolvență.
”Acum, circuitul nuclear integrat este o realitate concretă, în cadrul Nuclearelectrica”, a anunțat operatorul centralei nuclearelectrice din Cernavodă.
Transferul a început în luna martie a anului trecut. În urma contractului, Nuclearelectrica a primit dreptul de proprietate asupra clădirilor, bunurilor imobile și mobile aferente fluxului uzinei din Feldioara.
În august 2021, CNU a transferat către Nuclearelectrica licența de exploatare a minereului de uraniu de la Tulgheș-Grințieș.
Predarea-primirea bunurilor a fost făcută în 27 decembrie 2022, iar prețul achitat de cumpărător pentru active a fost de 29,1 milioane de lei.
“Nuclearelectrica va putea să efectueze toate operațiunile necesare acestui circuit integrat: minerit de uraniu, prin licența de la Tulgheș-Grințieș, procesarea concentratelor tehnice, prin fabrica de la Feldioara, realizarea combustibilului nuclear, prin Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitești, și exploatarea acestui combustibil, prin Centrala de la Cernavodă”, a spus ministrul Energiei Virgil Popescu, citat în comunicatul emis de Nuclearelectrica.
România a avut un circuit nucleat integrat și înainte de această operațiune, însă a fost întrerupt de intrarea în insolvență a CNU și de falimentul, în 2016, al Regiei Autonome pentru Activități Nucleare din Drobeta Turnu Severin, unicul producător de apă grea din Europa.