FacebookTwitterLinkedIn

„Epidemia de singurătate” a înregistrat o creștere dublă în Statele Unite ale Americii în ultimii 50 de ani. Un sondaj realizat de rețeaua de sănătate Cigna, pe un eșantion de peste 20.000 de adulți americani, arată că mai mult de jumătate dintre respondenți se simt singuri, uitați și izolați. Un raport recent al Health Resources & Services Administration afirmă că izolarea socială poate fi la fel de nocivă ca fumatul a 15 țigări pe zi.

Suntem animale sociale cu o nevoie de apartenență puternică și primitivă. Creierul nostru a evoluat în direcția socializării – evaluând constant ce gândesc sau ce simț alții, cum ne răspund, dacă ne simțim în siguranță cu ei și invers. Excluderea provoacă același tip de reacție în creier ca atunci când simțim durere fizică.

În aceste vremuri în care oamenii rămân cât mai mult în case, nu lasă distanțarea fizică să adâncească sentimentul de singurătate. Iată trei sfaturi pentru a reduce izolarea și a intensifica conexiunile.

Comunică cât mai calitativ posibil

Există două tipuri de mijloace de comunicare la distanță, în ceea ce privește calitatea informațiilor transmise: „slabe” și „bogate”. Cele „slabe” sunt mesajele text (e-mail, aplicații de mesagerie). Atunci când comunici ceva printr-un mesaj scris, nu există nimic care să ofere indicii suplimentare referitor la ceea ce ai scris. Atunci când mesajul este simplu și ușor de înțeles, este în regulă să folosești un canal „slab”. Pentru că unui e-mail îi lipsește elementul social, mijloacele „slabe” sunt sărace în emoție, intenție sau umor.

Comunicarea devine mai bogată atunci când adaugi voce și / sau imagine. Apelurile telefonice și teleconferințele le oferă ascultătorilor  indicii vocale. Videoconferința le permite participanților să vadă expresiile faciale și gesturile mâinii. Un studiu publicat în Journal of Personality and Social Science a descoperit că vorbitorii, în comparație cu cei care trimit e-mailuri, sunt cu aproape 40% mai buni în a-și comunica entuziasmul, scepticismul, empatia, simpatia, ironia, îndoiala, prudența sau umorul. Dacă scopul tău este să faci oamenii să se simtă incluși și conectați, apelează la mijloacele „bogate” de comunicare, precum telefonul sau videoconferința.

Urmărește-ți limbajul corpului

Participanții la videoconferințe tind să fie, mai degrabă, influențați de cât de mult vorbitorul știe să se facă plăcut, decât de calitatea argumentelor pe care acesta le prezintă. Acest lucru se datorează faptului că videoconferința presupune un anumit tip de interacțiune între oameni și un control atât verbal, cât și non-verbal. Așadar, atunci când ești prezentator la o videoconferință, ai grijă ca gesturile tale să transmită apropiere și căldură. Poți face asta ținând cont de următoarele: vorbește rar și clar, evită gesturile care transmit nervozitate (nu-ți freca mâinile, nu bate cu degetele pe birou, nu te juca cu bijuteriile, nu legăna picioarele) și menține contactul vizual.

Nu lăsa dependența de tehnologie, care în zilele astea este foarte necesară, să devină un înlocuitor permanent pentru interacțiunile față în față

Orice strategie de comunicare presupune anumite abilități. Un e-mail bine elaborat poate fi mai eficient decât o întâlnire personală. Dar pentru a obține un nivel cât mai înalt de implicare și conexiune, pentru a construi și a aprofunda relațiii, interacțiunea fața în față este, incontestabil, cel mai eficient mijloc de comunicare. Tehnologia reproduce, mai degrabă, o experiență, dar încă nu există nimic care să înlocuiască pe deplin intimitatea și imediata apropiere a oamenilor, față în față.