FacebookTwitterLinkedIn

Întreaga țară va fi la nivelul de alertă 4, cel mai înalt nivel de lockdown, cel puțin trei zile de la miezul acestei nopți, iar regiunile Auckland și Coromandel timp de patru până la șapte zile, transmite The Guardian.

„S-a spus că varianta Delta va schimba situația și așa este. Acest lucru înseamnă că trebuie să reacționăm din nou în forță și devreme pentru a opri răspândirea. Am văzut ce se poate întâmpla în altă parte dacă nu reușim să trecem peste asta. Avem o singură șansă”, a declarat premierul Jacinda Ardern.

La nivelul 4 de alertă, toți neo-zeelandezii sunt rugați să se adăpostească într-un „cerc restrâns” care include doar gospodăria sau persoanele aflate în întreținerea lor. Cetățenii pot ieși din casă doar pentru a cumpăra alimente sau medicamente și au acces la îngrijiri medicale în caz de nevoie.

Eforturile de gestionare a pandemiei în Noua Zeelandă au fost salutate în străinătate, aici înregistrându-se doar 26 de decese asociate COVID-19 la o populaţie de cinci milioane de locuitori. Pe de altă parte, campania de vaccinare se desfăşoară lent și doar aproximativ 20% din populaţie este complet vaccinată până în prezent.