FacebookTwitterLinkedIn

Primăria din Brașov și Ordinul Arhitecților din România (OAR) au lansat un concurs de soluții privind regenerarea urbană a fostei platformei industriale Rulmentul, de 52 de hectare.

Contractul de proiectare, în valoare de aproximativ 2,5 milioane de euro, îi va fi atribuit câștigătorului concursului. 

„Fosta Platformă industrială Rulmentul este una dintre cele mai importante rezerve imobiliare ale orașului, cu o suprafață comparabilă cu cea a Cetății vechi a Brașovului – aproximativ 52 de hectare”, arată OAR într-un comunicat.

După încetarea completă a activității de producție, din anul 2007, platforma a intrat într-un  proces accelerat de degradare. 

Proiectul de regenerare urbană vizează amenajarea unui spațiu verde sau public cu o suprafață de aproximativ 11 hectare cuprinzând amenajări ale suprafețelor neconstruite, dar și ale construcțiilor existente, precum și reabilitarea unor construcții cu valoare patrimonială precum Hangarul 6 și transformarea acestora într-un centru cultural.

Proiectele pot fi predate până pe 4 octombrie, iar câștigătorii vor fi anunțați în 15 octombrie, potrivit calendarului concursului. 

Potrivit presei locale, aceasta nu este prima încercare de regenerare a fostei platforme industriale. Firma de consultanță imobiliară JLL, angajată de Banca Mondială a propus, încă din 2019, trei scenarii aplicabile, dintre care urma să fie pusă în practică cea care va oferi cea mai mare suprafaţă de spaţiu verde. Proiectul includea amenajarea unui parc de distracţii, a unui sat pentru activităţi sportive, studio de filme, muzeu, şcoală, grădiniţă şi centru expoziţional. Însă odată cu schimbarea primarului, la alegerile precedente, proiectul Băncii Mondiale a fost abandonat. O altă soluție a fost, la un moment dat, organizarea festivalului Electric Castle în incinta platformei, însă nici acest lucru nu s-a întâmplat.