FacebookTwitterLinkedIn

Compania minieră Rare Earths Norway a descoperit cel mai mare zăcământ dovedit din Europa de elemente foarte apreciate de pământuri rare, care poate reprezenta un punct de cotitură atât pentru ţara nordică, dar şi pentru regiune.

Potrivit CNBC, având în vedere că este unul dintre puţinele zăcăminte care nu sunt deţinute sau controlate de China, descoperirea celui mai mare zăcământ de pământuri rare din Europa continentală reprezintă un impuls binevenit în încercarea Europei de a întrerupe dominaţia Chinei în domeniu.

Cererea de pământuri rare şi minerale critice este aşteptată să crească exponenţial în următorii ani, pe măsură ce tranziţia către energie curată se accelerează.

Rare Earths Norway a declarat, pe 6 iunie, că Fen Carbonatite Complex din sud-estul ţării se mândreşte cu 8,8 milioane de tone de oxizi de pământuri rare (TREO) cu o perspectivă rezonabilă de extracţie economică.

Descoperirea eclipsează un depozit masiv de pământuri rare găsit anul trecut în Suedia vecină.

Alf Reistad, CEO al Rare Earths Norway, a declarat pentru CNBC că descoperirea de la Fen reprezintă ”o mare piatră de hotar” pentru companie.