FacebookTwitterLinkedIn

Academia Americană de Film (AMPAS) a elaborat patru seturi de reguli, iar producțiile cinematografice care aspiră la Oscarul pentru cel mai bun film trebuie să respecte două dintre acestea – demers despre care publicațiile de specialitate estimează că va avea efectul unui seism asupra lumii filmului. Inițiativa, pe care mulți o consideră depășită, nu face decât să introducă și la Oscaruri reguli care sunt deja în vigoare în alte competiții, cum ar fi Premiile BAFTA.

Multă vreme Academia Americană de Film s-a situat într-o postură contemplativă, bazându-se pe faptul că industria cinematografică va ține cont de recomandările instituției și va face ce trebuie în privința repartizării echitabile a rolurilor în filme și a compoziției echipelor tehnice.

Așadar, lungmetrajele care doresc să câștige Premiul Oscar pentru cel mai bun film trebuie să aibă într-unul dintre rolurile principale sau într-unul dintre rolurile secundare importante cel puțin un membru al unei rase, etnii sau minorități subreprezentate (asiatic, hispanic, african-american, nativ american, nativ din Alaska, Hawaii sau altă insulă din Pacific). O altă potențială condiție este prezența etniilor menționate în poziții importante din marketing și producție. În plus, 30% dintre rolurile secundare și de figurație trebuie alocate femeilor, membrilor minorității LGBTQ+ și persoanelor cu dizabilități fizice ori cognitive. Scenariul trebuie să fie inspirat din povestea unui grup minoritar, pe perioada producției trebuie să existe internshipuri plătite, iar minim 30% din echipa care lucrează la film trebuie să fie alcătuită din membri ai diverselor minorități.

Trebuie precizat că o producție cinematografică nu trebuie să îndeplinească toate condițiile de mai sus, ci doar jumătate dintre ele.
Noile reglementări nu vor afecta competiția curentă, a 93-a ediție a Oscarurilor, pentru care termenul de înscriere a fost prelungit de la 1 ianuarie 2021 la 28 februarie 2021, data la care va avea loc ceremonia fiind 25 aprilie 2021. Pentru edițiile cu numărul 94 și 95 producătorii filmelor care candidează la Premiul Oscar pentru cel mai bun film trebuie să completeze un formular confidențial denumit Academy Inclusion Standards. Noile reguli vor deveni obligatorii din 2024, de la cea de-a 96-a ediție a Oscarurilor. AMPAS mai precizează că ele vizează exclusiv secțiunea Cel mai bun film, pentru celelalte categorii condițiile de participare rămânând neschimbate.

„Noul set de măsuri reflectă deschiderea noastră către diversitate, atât în ceea ce privește creația filmelor, cât și audiența căreia acestea li se adresează. Credem că noile standarde de incluziune vor fi un catalizator al unei schimbări esențiale și de lungă durată în cinematografie”, declară președintele Academiei Americane de Film, David Rubin și CEO-ul acesteia, Dawn Hudson.

Foto oscars.org