Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

HR |
|

Noi locuri de muncă sunt trecute în categoria celor speciale, la Casa de Pensii

Casa Naţională de Pensii Publice a anunțat includerea unor noi locuri de muncă în categoria celor desfășurate în condiții speciale, prin intrarea în vigoare a Legii nr.188/2020, pentru modificarea şi completarea legii privind sistemul unitar de pensii publice  
 aboneaza-te
constructii

În domeniul construcțiilor nave sunt vizate următoarele activități specifice: control nedistructiv cu radiaţii ionizante, izolare cu vată minerală, galvanizare, sablare/zincare, vopsitorie, sudură, montare/demontare schele, lăcătuşerie montaj, tubulatură montaj, polizare montaj, mecanică montaj, electrică montaj, informează Agerpres.

“Pentru perioadele de după 31 martie 2001, informaţiile preluate din declaraţia nominală de asigurare prevăzută la art. 7 alin. (1) şi (2) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice precum şi din declaraţia privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată către bugetul asigurărilor sociale de stat, prevăzută de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, constituie elementele pe baza cărora se stabileşte stagiul de cotizare în sistemul public de pensii şi punctajul anual pentru asiguraţii sistemului public de pensii”, se precizează în comunicatul citat de Agerpres.

De asemenea, cei care au fost încadrați în categoria I de muncă și au desfășurat activități anterior date de 1 aprilie 2001, trec în stagiul de cotizare realizat în condiţii speciale.

Beneficiile acestor dispoziţii sunt reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au desfăşurat cel puţin 25 de ani activităţi în locurile de muncă mai sus menţionate, precum şi utilizarea, la determinarea punctajului mediu anual, a unui stagiu complet de cotizare de 25 ani, pentru stagiul de cotizare realizat în aceste condiţii.

Însă vârsta standard de pensionare nu poate fi mai mică de 50 ani pentru femei şi 52 de ani pentru bărbaţi în cazul persoanelor care au desfăşurat cel puţin 25 de ani în locurile de muncă mai sus menţionate.

Pot beneficia de acest act normativ persoanele care solicită deschiderea drepturilor de pensie ulterior datei de 24.08.2020, inclusiv, respectiv data intrării în vigoare a actului normativ în discuţie şi care au desfăşurat activităţile menţionate mai sus.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii