FacebookTwitterLinkedIn

În ultimul an, ne-am apropiat tot mai mult de Istanbul. Am participat la evenimente, am experimentat mâncăruri și am avut ocazia să cunoaștem principalii actori din spatele „New Anatolian Cuisine“. Acest nou curent gastronomic susținut de un nucleu puternic de chefs, jurnaliști și școli culinare interesate să redescopere într-o manieră modernă tradiționalismul bucătăriei locale.

Gastronomia turcească are rădăcini adânci și multe straturi culturale. Abordarea contemporană îndrăznește o perspectivă proaspătă asupra vechilor tehnici de gătit și ingredientelor tradiționale. Diversitate specifică a microclimatelor regiunii și fiecărui sezon, acest amestec perfect între Orient și Occident este trecut printr-un filtru al obiceiurilor prezentului. Permițându-i astfel să supraviețuiască trecerii timpului, să evolueze.

Doi dintre actorii principali din spatele efervescenței culinare a Turciei au primit, de curând, recunoașterea topului internațional World’s 50 Best Restaurants. Restaurantele lor au fost incluse în lista celor mai bune din lume în 2017.

Despre ei vom povesti astăzi, în speranța că la final vă încumetați la un zbor cât o jumătate de film non-european pentru a descoperi o abordare culinară vibrantă, cu mici fragmente familiare pe alocuri.

Chef Mehmet GÜrs – Restaurant Mikla – Nr. 51 în World’s 50 Best Restaurants 2017

Mehmet Gürs este liderul mișcării New Anatolian Cuisine. Restaurantul său, Mikla, ocupă astăzi poziția 51 în World’s 50 Best Restaurants.

Proiectul a plecat de la ideea îndrăzneață a unei formule moderne de explorare a tradițiilor locale și produselor regiunii. Ceea ce definim drept Anatolia reprezintă un teritoriu cu multe forme geografice și culturale. O zonă cu munți și râuri, înconjurată de mări cu temperaturi și salinitate diferite, cu ierni lungi și reci. Toate aceste diferențe se traduc într-o diversitate gastronomică unică.

Mikla este printre foarte puținele restaurante ale lumii care se pot mândri cu un antropolog angajat permanent. Tangör Tan este tot anul în căutarea elementelor care definesc trecutul culinar al țării sale și a producătorilor autentici care se ghidează după aceleași repere de generații. Oameni pentru care pasiunea pentru calitate și respectul față de mediu sunt inseparabile. Oameni care mențin neatinse tradiții pe cale de dispariție.

Mikla îmbrățișează astfel caracterul bogat al Anatoliei și vorbește despre diversitate prin intermediul a peste 300 de mici producători locali. Toate ingredientele ce trec pragul restaurantului sunt „made in Turkey“. Nimic nu este importat. Un produs poate veni de oricât de departe, însă trebuie să cuprindă amprenta unei regiuni a țării sale.

O masă aici, în restaurantul elegant de la etajul 18 al hotelului Maremma Pera, este o călătorie a simțurilor. Cu vedere spectaculoasă peste Istanbul și cu o simplitate aparte izvorâtă din rădăcinile pe jumătate scandinave ale lui Mehmet, farfuriile Mikla oferă reinterpretări ale unor preparate precum balik ekmek, pulpă de miel „trakya kıvırcık“ cu vinete afumate sau tarhana. Dar și produse de mult uitate, cum ar fi cârnatul din carne de cămilă. Iar ceea ce modelează mâinile producătorului de halva al Mikla este complet diferit de tot ceea ce știam noi despre acest desert care ne-a marcat copilăria.

Chef Maksut AŞkar – Restaurant Neolokal – World’s 50 Best Restaurants Discovery Series 2017

Un militant înfocat al conservării gusturilor și tradițiilor străvechi ale regiunii, Maksut Aşkar este unul dintre cei mai cunoscuți chefs ai Turciei și pionier al Noii Bucătării Anatoliene. Abordarea sa este îmbrăcată în povești locale pline de emoție și în amintirile propriei copilării.

În acest cadru, Maksut conturează preparate care îi poartă pe oaspeți printre zonele Anatoliei, din timpul și după Imperiul Otoman, aduse în prezent. Doar produse locale, doar gusturi locale. Totul privit din perspectiva tehnicilor și preferințelor alimentare actuale. Maksut își propune să convertească informația gustului într-un limbaj acceptat de noile generații, de viitoarele generații.

Neolokal se află, de asemenea, la ultimul etaj al unei clădiri emblematice din Istanbul, Muzeul Salt Galata, fostul sediu istoric al Ottoman Bank, cu o priveliște impresionantă asupra Golden Horn. De la atmosferă la preparate și vinuri, totul este încărcat cu mesaje puternice. Humus care recreează drumul colorat al mirodeniilor din Mesopotamia, Katmer și Tirit într-o formă complet nouă, ton Bonito și macrou într-un capitol despre sezonul de pescuit al regiunii.

Un episod narativ și vizual, clădit cu grijă și respect în jurul reliefului și sezonalității. Un meniu care privește dincolo de orice fel de barieră națională, religioasă sau etnică.

CITEȘTE ȘI The Presidential – Călătorie gastronomică cu trenul de legendă al Portugaliei