FacebookTwitterLinkedIn

Danish Crown, cel mai mare exportator european de carne de porc, a raportat pentru ultimele 18 luni costuri mai mari cu aproximativ 2,5 miliarde de coroane daneze (1 coroană daneză = 0,13 euro) pentru energie, transport, materiale de ambalare și salariile angajaților.

În noul context global în care nivelul inflației e tot mai ridicat, în ultima perioadă s-a înregistrat și o scădere a cererii de carne de porc din țările asiatice, diminuându-se astfel puterea competitivă a Danish Crown, cel mai mare exportator european de carne de porc, notează platforma EuroMeatNews.com.

„Au fost șase luni cu adevărat provocatoare. Într-o piață excepțional de dificilă, atât câștigurile, cât și rezultatul sunt la un nivel acceptabil izolat, dar competitivitatea noastră nu a fost suficientă în perspectiva europeană pentru a menține livrările de porci pentru îngrășare ale crescătorilor de animale din Danemarca. Prin urmare, prima jumătate de an nu se ridică la nivelul așteptărilor noastre”, a declarat Jais Valeur, CEO al Danish Crown.

Chiar dacă decontarea pentru porcii din ferme a fost mai mare cu peste 40% pe kilogram față de prima jumătate a exercițiului financiar 2022/23, aprovizionarea cu porci către abatoarele Danish Crown a scăzut cu 13%.

Cu toate acestea, grupul a înregistrat venituri în creștere cu 15%, de la 30 la 34,5 miliarde de coroane daneze. Costurile în general crescute, precum exporturile mai mici de carne de porc către piețele cu prețuri ridicate din afara Europei, se reflectă în câștigurile operaționale, care au scăzut de la 1.396 milioane de coroane daneze la 1.208 milioane de coroane.

Rezultatul pentru prima parte a anului se ridică la 902 milioane de coroane, fiind cu 18% mai mic decât în aceeași perioadă a anului trecut, dar corectat prin scăderea ofertei de animale pentru sacrificare de la proprietarii cooperativei, ceea ce corespunde unei scăderi cu 5% per kilogram a câștigurilor.