Modificările aduse Codului Fiscal vor distruge micii antreprenori, iar companiile sunt obligate să plătească suplimentar pentru simulacrul de digitalizare creat de stat prin introducerea sistemelor SAF-T și e-Factura, spune Roxana Epure, managing partner al producătorului de softuri pentru antreprenori și contabili NextUp.
”Statul îngreunează activitatea firmelor, angajaților și a antreprenorilor prin raportări stufoase despre tot ceea ce se întâmplă într-o afacere, prin sistemele SAF-T și e-Factura. Statul doar simulează digitalizarea relației cu mediul de business, obligând practic companiile la cheltuieli neprevăzute”, se arată într-un comunicat al companiei.
Suprataxarea contractelor de muncă part-time, impunerea angajării a minimum o persoană cu normă întreagă și creșterea impozitului pe profit la 16% pentru companiile de consultanță reprezintă o piedică pusă dezvoltării mediului de business în ansamblu, cu impact puternic asupra microîntreprinderilor.
Efectele negative ale schimbărilor legislative sunt vizibile deja, respetiv concedierea angajaților part-time, ceea ce este un semn că noua variantă a Codului Fiscal ”sugrumă” o categorie importantă de firme.
De altfel, 15% dintre cei peste 7.000 de clienți ai NextUp intenționează să renunțe la contractele part-time, după ce statul a obloigat angajatorii să achite taxe mai mari, în regim de contracte full-time, din 1 august.
În plus, prin noile modificări fiscale, companiile pierd timp pentru noile raportări SAF-T, e-Factura sau e-Transport.
“Ca antreprenor aflat în contact permanent cu IMM-urile din România pot confirma că impactul cel mai mare va fi resimțit, în special, de către microîntreprinderi, convingerea în mediul de business fiind că efectul acestor măsuri fiscale este de a ucide micii antreprenori. (…) Vom vedea dacă statul va avea un câștig real, așa cum preconizează, sau doar constrânge mediul de business, fără efectele dorite”, a afirmat Epure.
NextUp a creat două soluții pentru automatizarea extragerii și transmiterii datelor către stat, procese care ajută companiile să evite cheltuielile suplimentare, se mai arată în comunicat