Una dintre tendințele ultimilor ani arată extinderea centrelor medicale, cabinete sau clinici, în cadrul parcurilor de afaceri și clădirilor de birouri. În București sunt multe astfel de exemple: Leventer Medical din myhive Victoria Park (primul spital privat de dermatologie și chirurgie oncologică din ţară); Medicover în Oregon Park din Pipera; clinica de reproducere asistată Gynera, care a investit 1,5 milioane de euro în noul sediu din Floreasca Park sau spitalul multidisciplinar Nord, o adaptare a unei clădiri de birouri pe o suprafață totală de 25.000 mp. Neuroaxis, clinica privată specializată pe servicii din aria neurologică, a ales să se extindă în clădirea U Center dezvoltată de Forte Partners în zona Tineretului.
După cum declară Cristina Pătrășcanu, cofondator Neuroaxis, pentru Forbes, extinderea a presupus o investiție de 3 milioane de euro și a apărut „ca urmare a creșterii cererii, dar și a dezvoltării ofertei noastre de servicii medicale.” Astfel, în urma procesului de extindere, au crescut de patru ori dimensiunile clinicii și au fost adăugate două noi departamente în plus față de ambulatoriu, respectiv imagistică medicală și spitalizare de zi.
„Am rămas concentrați pe specializarea neurologie ca motor al clinicii, sprijinită de specialitățile conexe: neurochirurgie, cardiologie, psihiatrie, psihologie clinică etc. Și serviciile de imagistică sunt orientate în aceeași direcție, adică concentrate pe neuroimagistică și ORL”, afirmă Cristina Pătrășcanu.
În 2021, cei trei acționari anunțau deja investiții în relocarea clinicii, precum și intenția ca în următorii ani să transforme Neuroaxis într-un centru regional de neuroștiințe.
În acest sens, clinica beneficiază de o bază de medici neurologi supraspecializați în diverse ramuri ale neurologiei, iar asociat în afacere este și dr. Dan Mitrea, cu preocupare în neuro-oncologie, colaborator al Spitalului Pierre Wertheimer din Lyon, Franţa. „Tocmai datorită supraspecializării sale, dr. Dan Mitrea este căutat, de multe ori, de colegi din țară și străinătate, pentru a se consulta și a-și oferi opinia cu privire la cazurile complicate”, adaugă Cristina Pătrășcanu.
În ceea ce privește destinația investițiilor, construcția și amenajarea noii clinici au necesitat alocări de aproximativ un milion de euro, alte două milioane de euro fiind investiți în achiziția de echipamente și software. Fondurile necesare au provenit parțial din resurse proprii, parțial din finanțare bancară, după cum explică reprezentanta clinicii.
„Evoluția Neuroaxis a fost constantă, organică, pe un trend ascendent, încă de la înființare. În primii cinci ani, creșterea s-a produs organic. Am pornit de la un număr de 5 medici și o investiție de 250.000 de euro și ne-am consolidat poziția brandului în rândul clinicilor de profil. Prima etapă de dezvoltare a proiectului ar fi putut fi finalizată în trei ani, însă pandemia ne-a încetinit puțin planurile. În ultimul an, odată cu mutarea activității în noul sediu, rezultatele eforturilor și investiției s-au văzut: businessul a crescut, iar cifra de afaceri s-a dublat”, punctează Cristina Pătrășcanu.
Clinica și-a menținut aceeași direcție principală, respectiv afecțiunile neurologice, dar în timp a reușit să se supraspecializeze în mai multe ramuri ale neurologiei, precum neuro-oncologia, afecțiunile neurodegenerative, epilepsia, bolile inflamatoriii ale sistemului nervos etc. În prezent, echipa medicală numără peste 30 de specialiști atât din neurologie, cât și din specialitățile conexe.
În privința provocărilor cu care se confruntă Neuroaxis, acestea sunt specifice tuturor jucătorilor care activează în România în domeniul sănătății. Pe de-o parte, criza de resurse umane și dificultatea de a găsi personal, atât medical cât și de suport. O altă provocare este reprezentată de lipsa predictibilității legislative. „Modificările aduse Codului Fiscal și majorările excesive de taxe au generat creșterea costurilor, implicit cu forța de muncă. Încercăm însă să ne adaptăm din mers și să facem față provocărilor pe măsură ce acestea apar”. (C.P.)
„Statisticile oficiale arată o pondere a afecțiunilor neurologice de 10% la nivelul populației, ceea ce înseamnă un grad mare de răspândire. În funcție de vârstă, acestea variază de la dureri de cap, de membre, la epilepsie, demențe sau afecțiuni neurovasculare (AVC)”, spune Cristina Pătrășcanu, care crede că este mare nevoie de programe de informare și prevenție cu privire la afecțiunile neurologice.
Din păcate, la nivelul populației generale, nu se recunosc simptomele principalelor afecțiuni neurologice și nici nu se știe cum să se intervină corect în sprijinul pacienților care trăiesc cu astfel de afecțiuni. În urma unui experiment social filmat cu cameră ascunsă, pe care Clinica Neuroaxis l-a realizat alături de actorul Teatrului Excelsior, Alex Călin, acesta a simulat, într-o intersecție aglomerată din București, mai multe simptome specifice afecțiunilor neurologice. „Din păcate, marea majoritate a celor care au trecut pe lângă Alex nu au intervenit în niciun fel în ajutorul lui, iar cei mai mulți dintre cei care au intervenit totuși, au făcut-o într-o manieră deficitară”, explică cofondatoarea Neuroaxis, argumentând că pacienții cu afecțiuni neurologice „pot și trebuie să rămână activi.”
Pentru moment, planurile clinicii prevăd consolidarea departamentelor nou înființate și studierea sau testarea unor tehnologii noi, care au ca rol eficientizarea proceselor și fluxurilor actuale. Se încearcă, de asemenea, și creșterea numărului de studii clinice, care pot reprezenta o bază relevantă pentru direcții de dezvoltare viitoare. În prezent, Neuroaxis nu are un contract încheiat cu CASMB, însă se ia în calcul această posibilitate pentru anumite servicii.