FacebookTwitterLinkedIn

Acesta este unul dintre cele cinci riscuri la adresa stabilității financiare a țării noastre, dintre care niciunul nu este major.

„Toate aceste riscuri nu sunt în izolare. Ele se determină și se potențează reciproc”, a spus Liviu Voinea, viceguvernatorul Băncii Naționale a României, cu o ocazia prezentării acestui raport.

În plus, acest risc s-a intensificat comparativ cu ediția din decembrie 2017, când era doar un risc moderat.

Cel de-al doilea risc cu grad ridicat, care este considerat însă principalul risc și în creștere, este deteriorarea încrederii investitorilor în economiile emergente.

Acesta este declanșat de începutul normalizării politicii monetare în economiile dezvoltate. Deteriorarea încrederii investitorilor, în ansamblu este un risc important și în accepțiunea Băncii Centrale Europene”, a subliniat Voinea.

Chiar dacă nu există un risc major, cele două riscuri menționate anterior sunt în creștere, față de raportul din decembrie.

În plus, riscuri sistemice cu un grad moderat, la același nivel precum în decembrie, sunt tensionarea echilibrelor macroeconomice și disciplina la plată în economie a companiilor, fiind vulnerabilități în bilanțul firmelor.

De asemenea, riscul de creștere a prețurilor imobiliare a rămas la același nivel precum în decembrie 2017, respectiv un risc redus.