FacebookTwitterLinkedIn

Noua conducere NEPI Rockcastle (de la stg. la dr): Marek Noetzel (COO), Eliza Predoiu (CFO) și Rudiger Dany (CEO).

NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de malluri din România, a obținut creșteri de două cifre ale veniturilor în prima parte a acestui an, ceea ce confirmă trendul ascendent al retailului, după încheierea restricțiilor impuse de pandemie. Noua conducere a NEPI Rockcastle, dezvoltator listat la Bursa de Valori din Johannesburg, Euronext Amsterdam și A2X, a discutat cu presa despre proiectele pe termen scurt și mediu ale companiei, vânzări, nume noi care vor veni pe piață și investiții în România și țările din jur.

Reprezentanții NEPI au anunțat că vânzările chiriașilor din mallurile din portofoliul companiei au fost cu 53% mai mari în primul trimestru din acest an față de perioada similară din 2021, iar în februarie și martie, vânzările au depășit performanțele celor din primul trimestru din 2019.

Marek Noetzel, COO al NEPI Rockcastle, a spus că în primul trimestru s-au semnat 300 de noi contracte de închiriere, dintre care 100 cu clienți noi. „Vom aduce noi nume pe piață, precum Primark și alții mai puțin cunoscuți aici. Ne așteptăm să-i putem anunța până spre finalul anului. Aducem aici clienți din alte piețe, precum Polonia, și invers: brandul Tailor va deschide magazine în Polonia. Acum, că pandemia s-a încheiat, vom vedea mai multe tranzacții pe piața de retail. Avem o cerere mare din partea retailerilor pentru a veni pe zona CEE și în special în România, din fashion, electronice”, a explicat Noetzel. 

Vânzări în creștere cu 50%

Și Rudiger Dany, noul CEO al NEPI Rockcastle, confirmă trendul pozitiv al pieței de retail și dorința oamenilor de a se întoarce în centre comerciale pentru shopping, entertainment și petrecerea timpului liber cu prietenii. 

„N-am văzut multe insolvențe și companii care să dea faliment în ultima perioadă. Cunoaștem bine domeniul și piața pe care operăm, astfel că putem face față situației economice dificile din prezent. Pentru moment, pandemia s-a oprit, iar din februarie s-au ridicat restricțiile, ceea ce a dus la o creștere a numărului de vizitatori în malluri. Astfel, de la începutul anului, am realizat o creștere cu peste 50% a cifrei de afaceri comparativ cu 2021, și ne așteptăm să depășim rezultatele din 2019, care a fost un an foarte bun”, a punctat Rudiger la discuțiile cu presa. 

Criza din Ucraina ridică numeroase dificultăți, dar nu a avut un impact direct asupra NEPI Rockcastle, care nu deține proprietăți în Ucraina sau în Rusia. În schimb, retaileri care s-ar fi dus să deschidă magazine în aceste țări, iau acum în considerare piața românească, al cărei stoc de centre comerciale moderne are mult de recuperat față de Polonia, o altă piață mare. Spre exemplu, stocul total de spații de retail din România a ajuns la finalul primului trimestru din acest an la 4,14 milioane mp, din care 2,88 milioane mp în afara Bucureștiului, iar 1,26 milioane mp în Capitală. În Polonia, țară cu 37 milioane de locuitori, stocul modern de retail a atins 12 milioane mp, de trei ori mai mult. 

CEO-ul NEPI a anunțat că nivelul chiriei de bază a retailerilor cu care lucrează compania la nivel global este stabil și indexat. Dany a explicat că NEPI Rockcastle are o înțelegere contractuală cu retailerii ca, la sfârșitul anului, să crească chiriile de bază în raport cu rata inflației.

Proiecte de investiții

Compania are 600 de milioane de euro ce urmează a fi investiți în proiecte deja în construcție sau aproape autorizate. Din total, anul acesta circa 170 de milioane de euro vor fi utilizate, iar peste jumătate de proiecte din România. 

Cu toate că are în construcție proiectul rezidențial Vulcan, cu livrare anul viitor, din care s-a vândut deja peste 30%, șeful NEPI Rockcastle precizează că rezidențialul nu va deveni niciodată mai important pe agenda companiei decât retailul, domeniu cu care compania s-a consacrat. Astfel, proiectele viitoare pot putea avea componente mixte, care să includă într-o oarecare măsură rezidențial sau birouri, dar principala ancoră va fi mereu partea de retail, a precizat el. Un astfel de proiect ar putea prinde formă la Craiova, unde se dezvoltă Promenada Craiova, o investiție de 120 milioane de euro. Acolo, NEPI Rockcastle are în vedere și o eventuală dezvoltare rezidențială. 

Dezvoltatorul are în prezent în desfășurare o serie de proiecte: extinderea mall-ului Promenada din nordul Bucureștiului (34.000 mp de retail și 34.000 mp de office). Investiția se va ridica la 280 de milioane de euro. Pe lângă Promenada Mall din București, au început lucrările și la Promenada Craiova, iar un nou parc de retail de 33.000 mp se anunță pe terenul de 17 hectare achiziționat anul acesta în Galați.  Acesta ar fi al doilea centru comercial al NEPI în oraș, după Shopping City Galați.

„În orașele în care suntem prezenți, suntem jucătorul dominant. în Timișoara avem un proiect excelent, dar competiția a investit masiv acolo, deci piața e cumva saturată. Vom investi acolo unde merită, analizând competiția. În Craiova există proiect de retail, dar orașul are 300.000 locuitori și are nevoie de un nou centru comercial. La Galați suntem deja dominanți, dar este loc de creștere”, a punctat Rudiger Dany.

În afara țării, compania mai are un proiect de centru comercial de 64.000 mp la Plovdiv, în sudul Bulgariei, unde a cumpărat un teren. Iar în România se investește totodată și în eficientizarea energetică: anul acesta se vor investi 30 de milioane de euro în montarea de panouri fotovoltaice pe toate mallurile deținute de NEPI, a anunțat și Eliza Predoiu, CFO al NEPI Rockcastle.

Referindu-se la performanțele financiare ale companiei, Predoiu a precizat că NEPI are la dispoziție un nivel de lichidități de 400 milioane euro în cash, în prezent, și că a obținut un scor pozitiv de rating din partea Fitch.

Pe termen lung, planurile companiei vizează dezvoltarea unui portofoliu de proiecte sustenabile, cu o poziționare deasupra mediei existente pe piață.