Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Travel |
|

Neglijență criminală în Ischgl?

Autoritățile din Ischgl și Tirol s-ar putea confrunta cu un proces colectiv pentru modul în care au gestionat situația în zorii pandemiei.
SONY DSC

Exclusivista stațiune montană Ischgl din Austria a devenit un focar de coronavirus cu mai bine de o săptămână înainte să fie închisă, se arată într-un mesaj trimis autorităților austriece de omologii islandezi. Se vorbește chiar despre o presupusă tentativă de ascundere a gravității situației pentru a nu pune în pericol turismul, principala sursă de venituri a zonei.

Într-un mesaj trimis pe 4 martie ministrului austriac al sănătății de către oficialitățile de la Reykjavik se arată că 14 turiști islandezi care s-au întors din Ischgl au fost testați pozitiv pentru noul coronavirus. Mesajul conținea inclusiv adresele și numele hotelurilor unde fuseseră cazați turiștii în luna februarie, detalii suficiente pentru a identifica epicentrul infecției.

Acest mesaj este motivul pentru care oficialii austrieci sunt acum presați să explice de ce au așteptat nouă zile pentru a închide stațiunea. Un proces intentat de 5000 de schiori pare să fie iminent pe măsură ce procurorii avansează cu investigația pentru a stabili dacă este vorba de neglijență criminală sau de acuzații mai grave, cum ar fi posibilitatea ca localnicii să fi închis ochii la răspândirea virusului pentru a nu pune în pericol sezonul care le aduce cea mai mare parte din venituri.

Epidemia locală din Ischgl a ridicat cortina asupra modului în care se distrează turiștii în pitoreasca așezare alpină. Imediat ce teleschiurile s-au oprit și pârtiile s-au golit, schiorii se adună în restaurante ori în baruri, la o partidă de beer pong (un joc în care se aruncă cu mingi de ping pong în pahare cu bere), sau pot merge la un concert – anul trecut a cântat Robbie Williams în vârful muntelui, anul acesta era programat Eros Ramazzotti, dar show-ul a fost anulat.

Cazul Ischgl prezintă anumite similarități cu cel al navelor de croazieră unde, de asemenea, măsurile de protecție a pasagerilor și de stopare a răspândirii virusului au fost luate târziu. 30 de schiori germani au depus deja o plângere care se află în analiza procurorilor. Avocatul acestora, citat de Bloomberg, se întreabă de ce autoritățile tiroleze nu au luat nici un fel de măsuri când erau atât de multe cazuri suspecte, mai ales că primiseră și mesajul din Islanda.

În Tirol, provincie austriacă de la granița cu Germania și Italia, rolul turismului este capital pentru economia locală. Un sfert din veniturile regiunii provin de la turiștii care se cazează în hoteluri, mănâncă în restaurante și schiază pe pârtii. Aproape 300 de familii locale sunt acționarii companiei care operează teleschiul, în timp ce mulți alții lucrează în hoteluri și baruri. Fără turism, localități izolate precum Ischgl ar intra în scurt timp în colaps economic.

Anul acesta, pe 13 martie s-a încheiat abrupt un sezon de schi care altfel ține 150 de zile pe an. Pe 7 martie, un barman de la barul Kitzloch a fost testat pozitiv pentru coronavirus. Cu toate acestea, inspectorii de sănătate publică din Tirol au permis ca localul să rămână deschis în timp ce tot personalul localului era testat. Barul a fost închis două zile mai târziu, după ce testele au ieșit pozitive pentru toți angajații. „Privind în urmă, a fost o greșeală, trebuia să închidem barul imediat”, a declarat proprietarul localului într-un interviu pentru revista germană Focus. „Dar noi am ținut cont de recomandările făcute de experți și de autorități.”

Responsabilul tirolez pentru situațiile de urgență spune că redeschiderea temporară a barului a respectat protocolul, acesta fiind apoi închis, împreună cu alte localuri, după ce a devenit evident că virusul se răspândește. Măsurile mai severe nu ar fi putut fi justificate nici măcar în baza legilor pentru situațiile de urgență, explică oficialul.

Guvernatorul Tirolului, Guenther Platter, este de părere că după luptă mulți viteji se arată. La fel crede și primarul din Ischgl, Werner Kurz. „Întotdeauna suntem mai deștepți când privim în urmă. Când noi închideam barurile, pe 10 martie, în Europa încă erau stadioane pline, unde se juca fotbal. Efectele infectării erau greu de prevăzut la începutul lui martie, nimeni nu era pregătit pentru ce a urmat”, se apără primarul, care consideră că a acționat în virtutea celor mai bune intenții și pe baza celor mai bune informații pe care le-a avut de la autoritățile tiroleze.

Modul în care carantina a fost impusă de autoritățile tiroleze pe 13 martie nu a făcut, de fapt, decât să contribuie și mai mult la răspândirea virusului. În loc să fie izolați în hotelurile sau pensiunile unde erau cazați, împreună cu gazdele, turiștilor li s-a permis să plece, cerându-li-se să se izoleze în propriile domicilii din țările de origine. Astfel, virusul a emigrat în Germania, Israel și Islanda.

Șeful serviciilor de urgență din Tirol spune că era practic imposibil să oprești să plece acasă 30.000 de turiști care-și încheiaseră vacanța, mai ales că nu aveau simptome. Autoritățile i-au înregistrat și au anunțat situația în țările de destinație ale oaspeților.

Ischgl nu a fost singura stațiune infectată. Les Contamines, aflată în apropiere de Mont Blanc în Alpii Francezi, a devenit un focar după ce un turist englez i-a infectat pe alți cinci. Verbier, o stațiune elegantă din Elveția vecină, a fost serios afectată de pandemie, însă, când medicii locali au cerut instituirea carantinei, autoritățile federale s-au opus. Deocamdată, acolo nu a fost nimeni acuzat de neglijență criminală.

Evenimentele din Ischgl se află în atenția Asociației de Protecție a Consumatorilor din Austria, care pregătește un proces colectiv. „Menținerea stațiunilor de schi deschise, chiar dacă autoritățile știau sau ar fi trebuit să știe că există posibilitatea contaminării în masă, este cu siguranță un motiv pentru a-i da în judecată și a cere daune”, a declarat șeful asociației, Peter Kolba, care a adunat plângeri de la câteva mii de schiori din Germania, Scandinavia, Rusia și SUA.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii