FacebookTwitterLinkedIn

Unul dintre efectele mișcării Black Lives Matter este acela că managementul Casei memoriale Jane Austen din Hampshire, Marea Britanie, a anunțat că se află în plin proces de reevaluare a legăturilor scriitoarei cu colonialismul britanic.

Tatăl autoarei, reverendul George Austen, a fost o perioadă administratorul unei plantații de testie de zahăr din Antigua – și acest lucru va fi evidențiat în muzeu. În 1760, cu 15 ani înainte ca Jane să se nască, reverendul Austen a preluat administrarea plantației de trestie de zahăr care îi aparținea prietenului său de la Universitatea Oxford, James Nibbs.

Anya Taylor-Joy în rolul Emmei Woodhouse

Casa din localitatea Hampshire, Chawton, unde Austen a scris romanele „Emma” și „Mansfield Park” înainte să se stingă în 1817, este acum muzeu și locul de destinație al unui pelerinaj dedicat vieții și carierei scriitoarei. Aceasta s-a mutat cu mama și surorile ei în Hampshire în 1809, la trei ani după moartea tatălui ei.

Directorul muzeului, Lizzie Dunford, a declarat pentru The Telegraph că servirea ceaiului, un moment definitoriu pentru societatea epocii, descris în nenumărate rânduri în cărțile lui Jane Austen, poate fi considerat un element care o conectează pe autoare cu imperialismul britanic. Cum? Prin faptul că gazda și invitații puneau zahăr în ceai și purtau haine din bumbac – ambele fiind produse obținute prin exploatarea sclavilor.

Conducerea instituției intenționează să o delimiteze pe autoare de legăturile cu sclavia, afișând în muzeu diverse mesaje – printre acestea, un banner pe care scrie „Black Lives Matter to Jane Austen”. „Este doar începutul unui proces de interogare istorică de durată”, precizează directoarea muzeului. „Comerțul cu sclavi și consecințele colonialismului din perioada Regenței au avut impact asupra tuturor familiilor înstărite din acea perioadă, și familia lui Jane Austen nu face excepție – din postura de cumpărători de ceai, zahăr și bumbac beneficiau de comerțul colonial.”

Austen considera ceaiul o băutură reconfortantă și a scris mult despre el într-o perioadă în care acesta a devenit un motiv pentru a-ți vizita vecinii. Biografii scriitoarei observă că Jane era cea care se ocupa de achiziționarea ceaiului în familia ei, și marca ei favorită era Twinings.

Emma Thompson și Kate Winslet în „Sense and Sensibility” (1995)

De asemenea, Jane Austen și surorile ei erau proprietarele brandului Josiah Wedgwood, care producea veselă de porțelan folosită la servirea ceaiului.

Noile afișe sunt încă în curs de elaborare și vor căuta să evidențieze simpatiile aboliționiste ale scriitoarei și felul în care acestea, dar și faptul că tatăl ei administra o plantație în Antigua, s-au reflectat în romanul din 1814, „Mansfield Park”.

Una dintre formulări ar putea fi aceasta: „Jane Austen a făcut parte din acel grup progresist din care s-au remarcat militanții antisclavie William Wilberforce și Thomas Clarkson. Conștiința socială a lui Jane Austen se manifestă prin lecturile sale și prin scris.”

Potrivit fratelui ei, Henry, poetul favorit al lui Jane Austen era aboliționistul William Cowper, a cărui operă a fost citită și de Martin Luther King.

JANE AUSTEN (1775-1817)

Foto Profimediaimages.ro