
Comercianții au retras valoarea totală echivalentă a 7 miliarde de dolari în monede Tether, de când cea mai mare monedă stabilă din lume și-a pierdut pentru scurt timp raportul față de dolarul american săptămâna trecută, intensificând îngrijorările cu privire la activele care stau la baza pieței globale de criptomonede.
Valoarea de piață a monedei digitale Tether a scăzut cu 9% din data de 12 mai, la 76 de miliarde de dolari, deoarece tokenurile au fost scoase din circulație pentru a satisface cererile de răscumpărare. Scăderea a venit după ce Tether s-a tranzacționat joia trecută la aproximativ 95 de cenți, cu mult sub nivelul de 1 dolar pe care încearcă să-l mențină în urma eșecului unei monede rivale, conform Financial Times.
Observatorii din interiorul și din afara pieței cripto au avertizat că o volatilitate mai profundă sau mai durabilă a monedelor stabile, care sunt concepute pentru a menține o relație de unu-la-unu cu dolarul, ar putea trage în jos valoarea a mii de active cripto speculative care au atras cumpărătorii.
„Nu există nicio garanție că monedele digitale stabile pot fi răscumpărate la egalitate cu dolarul în orice moment.”, a declarat luni Fabio Panetta, membru al consiliului executiv al Băncii Centrale Europene. Panetta a adăugat că deținătorii de monede stabile nu puteau solicita asigurarea depozitelor pentru a recupera pierderile, iar operatorii nu au putut accesa facilitățile bancare, lăsând jetoanele vulnerabile. El a indicat colapsul de săptămâna trecută al TerraUSD, cândva o monedă stabilă din top cinci, ca exemplu al acestui risc. „Este o iluzie să credem că instrumentele private pot acționa ca bani atunci când nu pot fi convertite la egalitate în bani publici în orice moment”, a adăugat oficialul BCE.
Monedele stabile mari sunt de obicei ușor reglementate, însă multe nu sunt reglementate deloc. Băncile centrale urmăresc îndeaproape evoluțiile din spațiu în cazul în care aceasta afectează veniturile gospodăriilor prin scăderea prețurilor cripto sau provoacă alte riscuri de stabilitate financiară, în special pentru token-uri precum Tether, care sunt susținute cu rezerve de active financiare.
Într-un raport din martie 2022, Banca Angliei a spus că, în timp ce monedele stabile ar putea juca „un rol din ce în ce mai important în plăți . . . încrederea publicului în bani și plăți ar putea fi subminată dacă o monedă stabilă sistemică utilizată pentru plăți nu își îndeplinește obligațiile”.