FacebookTwitterLinkedIn

Consiliul Concurenței a finalizat un raport preliminar privind modul în care primăriile autorizează comercializarea produselor și serviciilor oferite de companii. Instituția apreciază că unul dintre efecte poate fi restrângerea concurenței pe piață.

”Modul în care este autorizată comercializarea produselor și serviciilor de piață de către administrațiile publice locale poate conduce la limitarea accesului companiilor pe diverse piețe, restrângând concurența”, notează autoritatea pentru concurență.

În urma acestui studiu, autoritatea de concurență a constatat că legislația privind comercializarea produselor și serviciilor de piață nu este actualizată cu codurile CAEN în vigoare, ceea ce determină interpretarea și aplicarea neunitară a acesteia de către primării.

Ca urmare, Consiliul Concurenței recomandă actualizarea prevederilor legale și elaborarea unui regulament cadru, astfel încât autoritățile administrației publice locale să adopte și să aplice nediscriminatoriu normele care vizează autorizarea unei activități de comercializare de produse și servicii de piață.

De asemenea, autoritatea de concurență recomandă publicarea integrală, pe paginile de internet ale primăriilor, a regulamentelor actualizate care vizează autorizarea activităților de comercializare de produse și servicii de piață, precum și a hotărârilor de aprobare a acestora, astfel încât accesul companiilor la informații să fie cât mai facil.