FacebookTwitterLinkedIn

Yitzhak Hagag, Cofondator și acționar Hagag Development Europe

 

Sunteți o companie publică în Tel Aviv. Ce a stat la baza acestei decizii?

Viziunea și planurile ambițioase pe care le avem pentru România. Prin prisma experienței internaționale, mentalitatea noastră este puțin diferită față de a altor jucători locali și privim lucrurile printr-o lentilă proprie. Pentru noi, real estate-ul este mai mult decât dezvoltare, achiziții, vânzare sau deținerea de proprietăți. Este pasiune și dorința de a contribui la arhitectura orașului. Ne-am asumat să creștem nișa regenerării urbane prin reconversia de clădiri cu valoare de patrimoniu și am promis că vom depune toate eforturile necesare pentru a crea valoare pe termen lung prin proiectele pe care le dezvoltăm aici. Astfel, listarea Hagag Development Europe la TASE a venit ca o continuare firească a demersurilor noastre de a consolida și extinde operațiunile companiei pe plan local. Accesul la capital permanent ne va susține strategia de investiții la scară largă și ne va permite să explorăm noi oportunități și noi linii de business. Faptul că deținem know-how-ul și expertiza necesare, că suntem o companie publică care se bucură de interesul și suportul investitorilor ne permit să gândim și să acționăm ca un investitor strategic. Asta înseamnă că putem privi cu mai mare ușurință către imaginea de ansamblu și că avem capacitatea de a ne imagina cum poate evolua compania în 10, 15 sau chiar 20 de ani de acum în colo. Cu totul diferit față de abordarea clasică care vizează estimările pentru următorii trei până la cinci ani.

Cum a evoluat activitatea bursieră de la listare și până în prezent?

Excelent. Am lansat IPO-ul în data de 22 august, iar pe 24 august încheiam cu succes oferta de vânzare, suprasubscrisă rapid de toate categoriile de investitori. Am atras fonduri de aproximativ 28 de milioane de euro și am întregistrat o capitalizare anticipată de peste 112 milioane de euro. Pe 25 august tranzacționam deja și primele acțiuni. În trei luni de la listare prețul acțiunilor a crescut cu mai bine de 45%, depășind în prezent 14.50 ILS. Mai mult, datorită rezultatelor favorabile și a creșterii rapide a stocului, din 4 noiembrie acțiunile companiei se tranzacționează și sub indicii TA-Growth, TA-RealEstate și TA-Construction. Este important de menționat că indicele TA-Construction este în creștere, având un randament de 34% de la începutul anului 2021, la fel și indicele TA-RealEstate, cu un randament de 29%.

Recent ați anunțat o nouă achiziție prin care v-ați extins pe segmentul hotelier. De ce acum, în această perioadă dominată de incertitudini?

Urmărim deja de aproape trei ani evoluția pieței hoteliere din România și ne uităm după active care să se preteze viziunii și planurilor noastre de tot atâta timp. Din punctul nostru de vedere, în industria în care activăm, dacă o companie este stabilă financiar și există o strategie de dezvoltare sustenabilă și bine articulată, este vital ca investițiile să continue. De ce am ales să intrăm pe un nou segment de piață acum? Cred că ”momentum” este termenul potrivit care să sumarizeze răspunsul la această întrebare.

Publicul este familiarizat deja cu proiectele Hagag Development Europe, în special cu cele de reconversie a clădirilor istorice. Ce aduce nou în piață H Susai?

Așa cum pe segmentele rezidențial și de birouri am ales să ne diferențiem prin dezvoltarea de proiecte cu personalitate proprie și servicii premium, ne dorim să continuăm în această notă și în cazul proiectelor din sfera hotelieră. Totodată, îmi place să cred că fiecare dintre proiectele noastre își are propria voce și o amprentă unică, iar viziunea noastră pentru H Susai este să transformăm activul într-un resort de lux care să atingă un standard de minim 5 stele. Lucrăm momentan la design, la concept, la buget – care la o primă estimare se ridică la 60 de milioane de euro. Urmărim să aducem în România un concept nou, și anume BIO Hotel & Spa, care presupune integrarea a cât mai multe elemente verzi, alimentarea complexului din surse de energie regenerabile, restaurante certificate bio sau organic și bineînteles că vom asigura atât investiția, precum și toate celelalte resursele necesare acestei tranziții.