FacebookTwitterLinkedIn

Mistral AI, un start-up format din cercetători plecați de la DeepMind și Meta Platforms Inc., a strâns 105 milioane de euro (113 milioane de dolari) într-o rundă inițială de finanțare pentru a deveni “un nou jucător global” în domeniul inteligenței artificiale, conform declarației companiei de marți.

Start-up-ul cu sediul în Paris este cea mai recentă încercare de a-i concura pe OpenAI și Google – divizie a Alphabet Inc., în dezvoltarea infrastructurii de bază pentru inteligența artificială generativă – tehnologie capabilă să genereze text și imagini pe baza unor interogări sau a unor indicații minime. 

Infuzia de capital confirmată de Mistral este una dintre cele mai mari runde de finanțare obținute de o companie europeană de inteligență artificială generativă. 

La debutul său spectaculos de anul trecut, Stability AI a ridicat doar 101 milioane de dolari.

Fondată în acest an, Mistral intră într-un peisaj competitiv. Industria tech din Silicon Valley – și nu numai de acolo – este aglomerată de competitori care încearcă să dezvolte modele de inteligență artificială, iar cel mai mare dintre aceștia este OpenAI, care a strâns peste 10 miliarde de dolari în finanțare.

Mistral a fost înființată de trei cercetători: Timothée Lacroix (31), Guillaume Lample (32) – ambii venind de la compania-mamă a Facebook, Meta – și Arthur Mensch (30), fost angajat al DeepMind – divizie a Google.

Runda de finanțare a fost condusă de Lightspeed Venture Partners și a avut participarea mai multor investitori individuali, printre care miliarderii francezi Rodolphe Saadé și Xavier Niel, precum și fostul CEO al Google, Eric Schmidt, potrivit Bloomberg News.

Mistral a declarat că va lansa primele sale modele la începutul anului 2024.