FacebookTwitterLinkedIn
 
Mircea Oltean se numără printre puţinii producători autohtoni care fac faţă cu brio contextului economic dificil, şi e mândru de asta. Afaceristul din Reghin produce utilaje forestiere prin firma IRUM, pe care a reuşit să o obţină prin privatizare în 1999. În plină criză financiară, Oltean a studiat piaţa agricolă din România şi a observat că este o nevoie acută de tractoare agricole de ultimă generaţie. Încrezător în forţele proprii şi cu o experienţă vastă în producţia de utilaje forestiere, a  hotărât să facă un pas cu adevărat îndrăzneţ: intrarea pe piaţa utilajelor agricole.

A început să caute colaboratori în Occident, dar preţurile erau prea ridicate pentru a putea realiza tractoare la costuri rezonabile pentru piaţa românească, aşa că s-a reorientat către Est. Astfel a fost pus la punct un parteneriat cu Belarus Tractor, companie care anul trecut a vândut 68.000 de tractoare în lume. „La început, noi am avut nişte tentative de a produce tractoare împreună cu Tractorul Braşov, dar acesta nu mai funcţionează… E mare păcat că s-a închis fabrica de acolo, în ziua de azi e imposibil să mai construieşti aşa ceva, o fabrică pe 140 de hectare“, spune Oltean cu regret.

Până acum, IRUM a produs în jur de 30 de tractoare agricole, iar pentru anul viitor planul de producţie este de 500 de unităţi. Piaţa este, cel puţin teoretic, una uriaşă. „Pentru a ajunge la acelaşi nivel de dezvoltare cu Ungaria, ar trebui ca în România să se cumpere 300.000 de tractoare, iar în acest moment se cumpără maximum 2.000 de bucăţi pe an“, spune Oltean, care nu e ferit însă de concurenţii străini. „La toate târgurile şi conferinţele care aveau în prim-plan România, am observat un interes uriaş din partea lor“, spune antreprenorul din Reghin.

Cu toate acestea, nu este îngrijorat. Afacerile IRUM şi Maviprod au ajuns la 16 milioane de euro anul trecut, la care se adaugă venituri de aproximativ două milioane de euro din partea unor companii mai mici pe care familia Oltean le deţine. Un rol important în succesul grupului de firme îl au angajaţii, consideră el. „Factorul uman este cel care face diferenţa, în cele din urmă, şi sunt foarte mulţumit că am reuşit să păstrez angajaţii de la un an la altul“, explică el.

Mai mult, Oltean a fost nevoit să facă o serie de angajări, atât în Reghin, pentru producţia de tractoare agricole, cât şi în Ungaria, unde a construit un sediu nou la Budapesta, pentru operaţiunile producătorului american de motoare forestiere Perkins, cu care colaborează de la 1 ianuarie. „Avem o investiţie de două milioane de euro în Budapesta, iar contractul cu Perkins se desfăşoară în condiţii foarte bune“, spune mândru Oltean. Afaceristul reprezintă gigantul american şi în Moldova, însă valoarea contractelor de peste Prut este mai mică şi preferă să ofere asistenţă tehnică prin subcontractori pentru moment.

Acum, Oltean se concentrează pe dezvoltarea companiilor din Reghin şi pe consolidarea celor din Ungaria şi Moldova, şi nu îşi propune alte mutări surprinzătoare. Plănuieşte să lase treptat afacerea în mâinile fiului său, care a terminat Facultatea de Construcţii de Maşini la Cluj, şi care deja se implică activ în conducerea IRUM, sfătuindu-se cu tatăl său la fiecare investiţie pe termen lung.

Înainte de a deveni proprietar al IRUM, Oltean a lucrat în cadrul aceleiaşi fabrici, care înainte de Revoluţie se numea IUPS. A învăţat ce înseamnă capitalismul în concediile din Germania, apoi a părăsit compania în 1995, când a înfiinţat Maviprod. Patru ani mai târziu a achiziţionat însă şi firma la care lucrase în tinereţe, IUPS, actuala IRUM.