FacebookTwitterLinkedIn

Ministrul Mediului, Tanczos Barna a anunţat marţi, în deschiderea şedinţei de Guvern, că a început pregătirea programelor Rabla Clasic, Rabla Plus şi Rabla Local. Potrivit ministrului, anul trecut s-a redus numărul de maşini second-hand pentru prima dată după mulţi ani, iar Guvernul şi-a asumat că va scoate peste 250.000 de maşini vechi din circulaţie, ţintă ce va fi atinsă la finalul acestui an.

Ministrul a remarcat creșterea numărului de maşini noi înmatriculate și creșterea exponenţială a numărului de maşini electrice, astfel că anul trecut s-au constatat evoluţii absolut pozitive pe piaţa auto din România. ”Avem bugetul pentru a asigura o creştere cu 15% a primei de casare”, a declarat Tanczos Barna.

”Creştem bugetul pentru maşinile electrice. Conform discuţiilor cu producătorii dee mărci auto, am stabilit atunci un program care oferă predictibilitate şi o evoluţie predictibilă în timp. Am stabilit cu dânşii acum doi ani, pe 4 ani, un program care ajută atât sectorul cât şi cetăţenii în mod special, pentru schimbarea autoturismelor vechi. Anul trecut s-au constatat evoluţii absolut pozitive pe piaţa auto din România, a crescut numărul de maşini noi înmatriculate, a crescut exponenţial numărul de maşini electrice, datorită programelor derulate prin AFM, s-a redus numărul de maşini second-hand pentru prima dată după mulţi ani, deci parcul auto din România se întinereşte”, a spus ministrul Mediului, citat de news.ro.

Tanczos Barna a adăugat că ”am putea spune că la sfârşitul anului 2023 bifăm inclusiv obligaţia din PNRR. Ne-am asumat că vom scoate peste 25.000 de maşini vechi din circulaţie, cred că la sfârşitul anului 2023 deja ţinta pentru 26 va fi atinsă”.