Ministerul Digitalizării vrea să creeze o legislație mai bună pentru start-upurile inovatoare, întrucât regulile care se aplică acestui sector sunt vechi de 32 de ani. Un instrument pentru finanțarea acestor start-upuri este înființarea unui fond de inovație, a spus ministrul digitalizării Sebastian Burduja.
“Avem nevoie de o legislație mai bună pentru start-upuri, pentru fonduri, astfel încât să tratăm start-upurile inovatoare diferit de modul în care tratăm o companie mică obișnuită. Avem o legislație de acum 32 de ani”, a spus ministrul.
Pentru a sprijini aceste start-upuri, ministrul Burduja propune înființarea unui fond de inovație prin care guvernul să echivaleze finanțările investitorilor privați.
Banii ar urma să ajungă la firme selectate în baza unor criterii și metodologii create de mediul privat.
”Am venit cu această idee la Romanian Innovation Fund, un fond de investiții de tip «fund matching», prin care Guvernul va echivala finanțarea investitorilor privați – atat VC-uri, cât și angels. Selecția va fi făcută prin criterii si metodologii din sectorul privat. Statul va finanța acest instrument, dar va interfera cât mai puțin și eficient”, a adăugat ministrul.
Burduja a opinat că, unul dintre riscurile României este să nu reușească să atragă toate cele 6 sau 12 miliarde de lei pentru inovație disponibile prin Planul Național de Cercetare Dezvoltare și Inovare din cauză că nu există sufiicente start-upuri.