FacebookTwitterLinkedIn

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a punctat în cadrul unui eveniment organizat în curtea ministerului că România poate produce lejer o cantitate triplă de pește.

În prezent, România produce aproximativ 20.000 de tone de peşte pe an, dar poate realiza o cantitate  de 50.000 – 60.000 de tone, consideră ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„Dumneavoastră ştiţi că sectorul acesta este predilect şi am spus-o de fiecare dată: românii să mănânce mai mult peşte decât cormoranii. Pentru că, din nefericire, la această dată şi sper să se valideze în Parlamentul României acea iniţiativă, în aşa fel încât se reducem populaţiile de cormorani pentru a putea satisface consumul în România, întrucât la această dată noi nu producem mai mult de 20.000 de tone de peşte în ţară, faţă de posibilităţile pe care le avem de a realiza peste 50.000 – 60.000 de tone de peşte”, a subliniat Petre Daea.

Întrebat dacă a început vânătoarea de cormorani, şeful MADR a afirmat că aceasta a început în urma prevederilor legale pe care le-a elaborat Parlamentul României, „dar este o vânătoare secvenţială, întrucât există numai pentru o perioadă, într-un anumit interval de timp”.

De asemenea, ministrul a negat că peştele ar reprezenta un lux pentru români, însă a menționat că este greu de procurat.

„Nu, nu este un lux pentru români, este rar şi mic, pentru că nu-l avem noi de unde să-l luăm. (…) Într-o dimineaţă, pe la orele 6:10 când am ajuns la minister, am citit un mail al unei persoane pe care o respect şi care mă întreba “de ce sunt atât de înverşunat împotriva cormoranilor pentru că nu mi-a luat peştele din frigider”, iar eu am zis că mi l-a luat înainte de a-l introduce în frigider. Am frigiderul gol”, a concluzionat Petre Daea. zilnic, pentru că este o hrană foarte sănătoasă şi merită să o avem”, a explicat Daea.